Itt a vége, Orbán Viktor októberben örökre bohócot csinál az Országgyűlésből

2018. szeptember 26., 10:42

Szerző:

Legkorábban október második hetében kerülhet az Országgyűlés plenáris ülése elé a Sargentini-jelentést elutasító kormánypárti határozati javaslat – írta szerdai számában a Magyar Idők.

A Magyarországot elítélő Sargentini-jelentésre, valamint a határőrizet nemzeti ellenőrzésének elvonását javasló európai bizottsági tervezetre reagáló határozati javaslat részletes vitára való előterjesztéséről kedden szavazott az Országgyűlés igazságügyi bizottsága, a részletes vita a következő bizottsági ülésen lesz. 

Fotó: MTI/Kovács Attila

A lap megjegyzi, hogy a határozati javaslatot a kormánypárti képviselőkön kívül Dúró Dóra is támogatásáról biztosította. A Mi Hazánk Mozgalom független parlamenti képviselője az egyetlen ellenzéki politikus, aki elutasítja a Sargentini-jelentést. 

A határozati javaslatot Kocsis Máté fideszes frakcióvezető és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nyújtotta be. Az szerepel benne, hogy Magyarország maga védi a határait, fenntartja a kerítést, és nem engedi, hogy elvegyék tőle a határőrizet jogát. A Sargentini-jelentés elfogadását Soros György befolyásának tulajdonítja, hangoztatva, 

„a magyar Országgyűlés egész Európára nézve veszélyesnek tartja, ha egyes üzleti csoportok és egy spekuláns üzletember érdekei akadálytalanul érvényesülnek az Európai Unióban, és felülírhatják az alapszerződésben lefektetett szabályokat.”

A határozati javaslat elfogadásának semmiféle jogi következménye nincs, ellentétben a Sargentini-jelentéssel, amelynek az elfogadásával az Európai Unió a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerint felelősségre vonja Magyarországot az Orbán-kormány antidemokratikus intézkedései miatt.

 

A Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 vármegyéből 19 kézbesítő adott át petíciót a vállalat vezérigazgatójának, amelyben érdemi tárgyalást, elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek; a benyújtott petíciót a Magyar Posta vezérigazgatója átvette – közölte a Postás Szakszervezet csütörtökön.