Itt a Stop Soros törvénycsomag, amiben szemérmesen hallgatnak Sorosról

2018. január 17., 16:59

Szerző:

Pintér Sándor ma ismertette a „Stop Soros" fantázianevű akciótervet, avagy törvénycsomag-tervezetet.

A csomag három eleme:

  • Az illegális migrációban részt vevő, azt támogató szervezeteket adatszolgáltatásra köteleznék. A bíróságnál leadott adatokat egy folyamatosan ellenőrizhető, megtekinthető nyilvántartásba fogják venni. Az, hogy melyik szervezet vesz részt a törvénytelen migráció elősegítésében, önbevallás alapján döntik el. Hogy mi számát az illegális migráció támogatásának, az egyelőre nincs meghatározva. 
  • A nyilvántartásba vételen túl annak a szervezetnek, amelyik több pénzt kap külföldről, mint Magyarországról, magyar állampolgároktól, a külföldről kapott támogatásának 25 százalékát lesz köteles illetékként befizetni. A pénzt a NAV fogja beszedni. 
  • Létrehozzák az idegenrendészeti távoltartás intézményét: az érintett külföldi állampolgárokat Magyarországról távol tartanák, a magyarokat pedig a schengeni határ 8 kilométeres körzetétől tartanák távol bizonyos esetekben. 
 

A csütörtöktől olvasható törvényjavaslatok szövegében amúgy sehol nem szerepel Soros György neve. A Stop Soros elnevezés is a kormány kommunikációjának eleme, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy hogy Pintér a 444 kérdésére – a teljes kormánypropaganda ellenében – közölte:

Soros György nem végez illegális migrációt támogató tevékenységet, ezért egyelőre nem alkalmazzák vele szemben az idegenrendészeti távoltartás intézményét.

 

A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Kovács Zoltán kormányszóvivő ezt még azzal egészítette ki, hogy ha Soros Györgyről kiderül (ő fogalmazott így: ha kiderül), hogy ilyen tevékenységet végez – vagyis hogy az illegális bevándorlást szervezi –, akkor rá ugyanúgy vonatkoznak majd a szabályok – tudósított az MTI. 

De mit mondanak a civilek?

A Magyar Helsinki Bizottság szerint zavaros és alkotmányellenes mindhárom javaslat, kommunikációs trükk, amellyel erős izgalomban lehet tartani a Fidesznek a saját szavazótáborát. Egy újabb műsor, amit most Stop Soros címmel adnak elő.

A TASZ szerint a kormány sokadszorra próbálja elérni, hogy a kritika hangjait elnémítsa, és ebbéli céljait sokadszorra nem tudja elérni. A külföldi források után viszont szerinte jogellenes illetéket szedni, ez az uniós joggal ellentétes. 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.