Itt a Stop Soros törvénycsomag, amiben szemérmesen hallgatnak Sorosról

2018. január 17., 16:59

Szerző:

Pintér Sándor ma ismertette a „Stop Soros" fantázianevű akciótervet, avagy törvénycsomag-tervezetet.

A csomag három eleme:

  • Az illegális migrációban részt vevő, azt támogató szervezeteket adatszolgáltatásra köteleznék. A bíróságnál leadott adatokat egy folyamatosan ellenőrizhető, megtekinthető nyilvántartásba fogják venni. Az, hogy melyik szervezet vesz részt a törvénytelen migráció elősegítésében, önbevallás alapján döntik el. Hogy mi számát az illegális migráció támogatásának, az egyelőre nincs meghatározva. 
  • A nyilvántartásba vételen túl annak a szervezetnek, amelyik több pénzt kap külföldről, mint Magyarországról, magyar állampolgároktól, a külföldről kapott támogatásának 25 százalékát lesz köteles illetékként befizetni. A pénzt a NAV fogja beszedni. 
  • Létrehozzák az idegenrendészeti távoltartás intézményét: az érintett külföldi állampolgárokat Magyarországról távol tartanák, a magyarokat pedig a schengeni határ 8 kilométeres körzetétől tartanák távol bizonyos esetekben. 
 

A csütörtöktől olvasható törvényjavaslatok szövegében amúgy sehol nem szerepel Soros György neve. A Stop Soros elnevezés is a kormány kommunikációjának eleme, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy hogy Pintér a 444 kérdésére – a teljes kormánypropaganda ellenében – közölte:

Soros György nem végez illegális migrációt támogató tevékenységet, ezért egyelőre nem alkalmazzák vele szemben az idegenrendészeti távoltartás intézményét.

 

A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Kovács Zoltán kormányszóvivő ezt még azzal egészítette ki, hogy ha Soros Györgyről kiderül (ő fogalmazott így: ha kiderül), hogy ilyen tevékenységet végez – vagyis hogy az illegális bevándorlást szervezi –, akkor rá ugyanúgy vonatkoznak majd a szabályok – tudósított az MTI. 

De mit mondanak a civilek?

A Magyar Helsinki Bizottság szerint zavaros és alkotmányellenes mindhárom javaslat, kommunikációs trükk, amellyel erős izgalomban lehet tartani a Fidesznek a saját szavazótáborát. Egy újabb műsor, amit most Stop Soros címmel adnak elő.

A TASZ szerint a kormány sokadszorra próbálja elérni, hogy a kritika hangjait elnémítsa, és ebbéli céljait sokadszorra nem tudja elérni. A külföldi források után viszont szerinte jogellenes illetéket szedni, ez az uniós joggal ellentétes.