Fotó bizonyítja, egy hete az uniós pénzekért felelős államtitkárral tárgyalt Simonka György, akit uniós pénzek elcsalásával gyanúsítanak

2019. május 23., 09:15

Szerző: Molnár Richárd

Bár Simonka György fideszes országgyűlési képviselő továbbra is gyanúsítottja annak a 1,4 milliárd forint értékű, európai uniós támogatások eltüntetésével kapcsolatos költségvetési csalási és hivatali vesztegetési ügynek, ami miatt az Országgyűlés a mentelmi jogától is megfosztotta a politikust, Simonka egyáltalán nem húzódott félre, és továbbra is igyekszik az uniós támogatások kiosztásáért felelős állami körökben mozogni.

Ennek bizonyítéka az a fotó, amely alig egy hete, 2019. május 17-én került fel Szász Zsolt, a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (BMVA) 2015 óta regnáló ügyvezetőjének nyilvános Facebook-oldalára. Balról jobbra Szász Zsoltot, mellette fehér blézerben Krisztován Annát, középen Rákossy Balázst, a Pénzügyminisztérium EU-s források felhasználásáért felelős államtitkárát, mellette pedig Fejes Róbertnét, Orosháza fideszes alpolgármesterét lehet látni rajta, a jobbszélen pedig Simonka György áll.

Szász Zsolt, Krisztován Anna, Rákossy Balázs, Fejes Róbertné, Simonka György (balról jobbra)
Fotó: Facebook/Szász Zsolt

A Facebook-bejegyzéshez Szász Zsolt azt a kommentárt fűzte, hogy lehetősége nyílt személyesen egyeztetni Rákossy Balázs államtitkárral. A találkozóról több fotót is feltöltött, azokon Simonka György már nem látszik. A Szász által vezetett BMVA közbeszerzési ajánlatkérőként működik közre az uniós támogatások kiosztásában Békés megyében.

Az alapítvány tagja volt annak az ajánlatkérő konzorciumnak, amely a 168 Óra csütörtöki cikkében feltárt ügy alapján egy (alvállalkozókon és korábbi megbízásokon, tulajdoni viszonyokon keresztül) Simonka köreihez köthető céget, a TopSec Kft.-t bízott meg „családi egészségnapok” szervezésével.

Az EFOP-pályázat keretében, uniós támogatásból megvalósított projekt keretében 24 darab egészségnapot tart majd a cég ezért az összegért, ez alkalmanként nettó 1 millió 485 ezer forintos kifizetést jelent.

Ez az összeg pedig kis eltéréssel, de csaknem azonos egy 2018-ban odaítélt, szintén a TopSec Kft. által (konzorcium tagjaként), uniós pénzből megvalósított, szintén családi egészségnapok szervezéséről szóló projekt egységárával, amely a 168 Óra csütörtöki cikkében bemutatott fotók és a rendelkezésre álló információk alapján rendkívül gyanús körülmények között került megrendezésre, erős kétséget ébresztve a projekt céljainak teljesülésével kapcsolatban. Az egyik rendezvényen ráadásul biztosan feltűnt, egy fotó tanúsága szerint, Baráth Richárd, Simonka legfőbb bizalmasa.

Kérdéseket küldtünk a Pénzügyminisztériumnak (PM), hogy Simonka György hol és miről tárgyalt Rákossy Balázs államtitkárral május 17-én. A PM az alábbi választ küldte (Frissítés: írásos válaszukban először a tárca sajtóosztálya is május 17-et írt, Szász Zsolt bejegyzésének időpontját, azonban utólag közölték, hogy tévedés történt, a találkozó május 7-én történt):

Rákossy Balázs államtitkár úr 2019. május 7-én az európai parlamenti választás kampányeseményén vett részt Orosházán. Az eseményről információk és fotók többek között Rákossy Balázs Facebook oldalán is megtalálhatóak”.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.