Iszonyú gyorsan terjednek az új vírusvariánsok a levegőben

Tömegben nem ártana a maszkhasználat. 

2021. szeptember 24., 17:39

Szerző:

Egy friss tanulmány szerint az új koronavírus-variánsok nagyon hatékonyan terjednek a levegőben, írja a napi.hu. A tanulmány készítői szerint pont ezért lenne szükséges a maszkhasználat olyan helyeken, ahol egyszerre rengetegen vannak jelen.

A kutatók vizsgálták, hogy mennyi vírus juttattak a levegőbe a koronavírus eredeti típusával és az újabb variánsokkal megfertőződöttek. Az eredmény szerint az újabb típussal fertőződöttek akár 100-szor több vírust bocsátottak ki a levegőbe. Részben amiatt, hogy például az alfa-változat által megbetegedetteknél a nyálban és az orrban is megnövekedett a vírus mennyisége. Ennek ellenére a kilélegzett vírus mennyisége így is 18-szor volt több, mint amit a nagyobb vírusterheléssel magyarázható lett volna. 

A tanulmányt készítők szerint azoknál, akik enyhén fertőzöttek és maszkot viselnek, 50 százalékkal kevesebb vírust bocsátanak ki a levegőbe. A kutatók kijelentették, hogy a delta-variáns még az alfánál is sokkal fertőzőbb. „Kutatásunk azt jelzi, hogy a változatok egyre jobban tudnak a levegőben terjedni, ezért a védőoltás mellett jobb szellőzést kell biztosítanunk a zárt terekben, valamint szoros illeszkedésű maszkokat kell viselnünk, hogy megállítsuk a vírus terjedését” – tette hozzá a kutatás egyik vezetője. 

(Kiemelt kép: Maszkot viselő gyerekek érkeznek egy zágrábi iskolába 2020. szeptember 7-én. Fotó: Denis Lovrovic / AFP)

15:00

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.