Közel százéves meteorológiai rekord dőlt meg hazánkban

Két szélrekord és a lehullott csapadék mennyiségének rekordja is megdőlt pénteken.

2023. október 28., 15:47

Szerző:

Pénteken egy átvonuló ciklon okozott országszerte csapadékos, szeles időjárást. Az Északi-középhegységben jellemzően 20 mm feletti mennyiségű csapadék hullott, sőt a Kékestető Meteorológia nevű hagyományos csapadékmérő állomáson 80,5 millimétert mértek a szakemberek. Ezzel megdőlt a napi legnagyobb csapadékösszeg rekordja, letaszítva a trónról a 94 éve csúcstartó Farkasgyepütahol 1929-ben ugyanezen a napon 62 millimétert regisztrált a csapadékmérő – írta a met.hu.

Az átvonuló ciklont emellett több helyen viharos, helyenként erősen viharos széllökések kísérték, melyek nyomán két új napi szélrekord is született.

Balatonszemesen 121 km/h-s széllökést mértek, amely országos szinten megdöntötte az ugyanerre a napra vonatkozó, 2012-ben Kab-hegyen mért 113 km/h-s szélsőértéket. 

Budapest János-hegyen pedig 103 km/h-t rögzített a mérőműszer, így a fővárosban is megdőlt a napi legnagyobb széllökés rekordja. Az előző budapesti csúcsérték 86 km/h volt, amelyet 2017-ben szintén Budapest János-hegy állomáson mértek, ugyanezen a napon.

(Kiemelt kép: Pexels)