Ingyenes tanácsokkal látja el Novák Katalint több híresség

Köztük Lackfi János József, Gundel Takács Gábor, Czeizel Barbara, Szörényi Levente, Vizi E. Szilveszter.

2023. május 31., 11:48

Szerző:

Díjazás nélkül segíti a köztársasági elnök tevékenységét az a 16 híresség, akiket tanácsadó csapataként mutatott be hivatalba lépésének első évfordulóján Novák Katalin államfő – írja a Hvg. Lackfi János József Attila-díjas költő, író, a Hvg kérdésére megerősítette, hogy nem kap fizetséget és „a haza javára” vállalta, hogy a kultúra területén ad tanácsokat az államfőnek. A Sándor-palotában tartott első megbeszélésen „a tudomány, a kultúra, a sport és a média világából érkezett tanácsadókkal, köztiszteletben álló személyekkel” egyeztetett Novák Katalin.  

A tanácsadó testület további tagjai Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas néprajzkutató, Vizi E. Szilveszter Széchenyi-díjas orvos, Czeizel Barbara gyógypedagógus, Balogh Zoltán a Budapesti Korai Fejlesztési Központ vezetője, Altorjai Anita a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója, Gundel Takács Gábor Táncsics Mihály-díjas újságíró, Hegedüs Éva a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója, Máté Bence szegedi természetfotós, Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző, Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész.  Az államfői tanácsadói stáb tagja még Kovács Katalin olimpiai bajnok sportoló, Martonyi János volt külügyminiszter és Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke, valamint Tomán Szabina, Árpa Attila volt felesége.

A köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CX. törvény 16. §-a szerinti elnöki tanácsadói jogviszony keretében elnöki tanácsadót, főtanácsadót nem foglalkoztat, a Facebook-oldalán közzétett fotón szereplő tanácsadók pedig díjazás nélkül segítik az államfő munkáját.

A hvg.hu azt is kikérte, hogy a fenti, 16 fős stábon kívül Novák Katalinnak hány tanácsadója van és ők mennyit keresnek. Az államfői hivatal válasza szerint a Sándor-palota állományában 17, napi szinten operatív munkát végző, vezető-főtanácsosi besorolással rendelkező személy van jogviszonyban, akik álláshelyének megnevezésében szerepel a „tanácsadó” szó. A válasz az ő bérükre már nem tért ki.

(Kiemelt képünk Novák Katalain a tanácsadó testület tagjaival. Fotó: Novák Katalin Facebook oldala)