Jó reggelt Magyarország – a magyarok fele már az alapvető élelmiszereken is spórol

Csak a magyarok 14 százalékát nem érintette eddig érzékenyen az áremelkedés, 45 százalék viszont úgy nyilatkozott, hogy már az alapvető háztartási cikkeken és élelmiszeren is spórol.

2022. július 14., 07:57

Szerző:

A magyarok 45 százaléka már az alapvető élelmiszerekről, háztartási cikkekről is kénytelen lemondani az áremelkedések miatt. A nők, a nyugdíjasok és az alapfokú végzettségűek érzik meg a legjobban az inflációt a Pulzus Kutatónak a Napi.hu számára végzett felmérése szerint.

E szerint mindössze minden hetedik magyar (14 százalék) nyilatkozott úgy, hogy áremelkedés ide vagy oda, továbbra is ugyanúgy költ, mint eddig. A többieknek legalább részben le kellett mondaniuk valamiről a drágulás miatt. A lakosság 41 százaléka egyelőre csak a „luxus” kiadásokat csökkenti, a szórakozásról, költségesebb szolgáltatásokról, például a kozmetikusról, fodrászról, edzőteremről mond le, illetve a drágább élelmiszereket hagyja ott a boltokban.

45 százalék viszont ennél is nagyobb megszorításra kényszerült, már az alapvető élelmiszereken és háztartási cikkeken – például tisztítószerek, higiéniai szerek – is kénytelen spórolni.

Mint írják: az alacsonyabb jövedelmű rétegeket érinti a legnagyobb mértékben az infláció. Magyarországon a nők jövedelme elmarad a férfiakétól, emiatt ők jobban is érzik az áremelkedést. Míg a férfiak több mint ötöde most is ugyanúgy költekezik, mint korábban, a nőknél mindössze 9 százalék volt azok aránya, akiknek nem kellett visszafogniuk a költekezést az áremelkedések miatt.

A férfiak 44 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyelőre csak a drágább, elhagyható kiadásokat kellett csökkentenie az infláció miatt, egyes szolgáltatásokról, szórakozásról, magasabb árú élelmiszerről mondott le, és mindössze 35 százalékuk, vagyis körülbelül háromból egy férfi érzi ennél is jobban az áremelkedést, és kellett spórolnia az alapvető élelmiszereken és háztartási cikkeken. A nőknél már 52 százalék azok aránya, akinek nem elég a luxusabbnak számító kiadásokat csökkenteni, hanem a legalapvetőbb cikkekből is kevesebbet tudnak csak venni, mint korábban.

Az életkor alapján végzett bontásból az derül ki, hogy az idősebb, 60 év fölötti korosztályt érinti a legfájdalmasabban a dübörgő infláció. 58 százalékuk kénytelen lemondani a vásárlások során az alapvető élelmiszerek és háztartási cikkek egy részéről, és mindössze 12 százalék azok aránya ebben a korcsoportban, akik továbbra is ugyanazt a költést meg tudják maguknak engedni, mint az áremelkedések előtt.

A jövedelmi szint szoros összefüggésben van az iskolai végzettséggel, ez is látszik a felmérés eredményeiben. A legkevésbé a felsőfokú végzettségűeket viseli meg egyelőre az infláció. Bár csak 14 százalékuk tudja fenntartani a korábban megszokott életszínvonalat a magasabb árak mellett, 55 százalékuk egyelőre csak az elhagyhatóbb kiadásokat faragta le. A főiskolát, egyetemet végzettek körében a legalacsonyabb, mindössze 31 százalékos azok aránya, akiknek már az alapvető kiadásokon is spórolniuk kell.

(Kiemelt kép: Vásárló egy budapesti élelmiszer boltban 2022. február 1-jén. Fotó: Palágyi Barbara / 168.hu)