Ha ezt az összetevőt látja egy kozmetikai szer dobozán, azonnal hívja a fogyasztóvédelmet

A kormány számára központi téma a magyar családok védelme, ezért az Igazságügyi Minisztérium (IM) rendkívüli vizsgálatot rendelt el a butilfenil-metilpropional vegyületet tartalmazó kozmetikai termékek kiszűrésére – közölte az IM közjogi és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára .

2023. szeptember 22., 14:28

Szerző:

Kupecki Nóra a Kőbányai úton található GANZ-MÁVAG piacon ismertette, hogy a helyszínen a Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai közös ellenőrzést végeztek. Ez arra szolgál, hogy kiszűrjék a forgalomból – a 2022. március 1-je óta kozmetikumokban nem használható – butilfenil-metilpropional vegyületet tartalmazó termékeket. Kiemelte, az ilyen veszélyes vegyületet tartalmazó kozmetikumok használata bőrirritációt és allergiát okozhat, de akár a fogamzó képességre is kártékony hatással lehet.

A két nappal ezelőtti, gyermekek világnapja alkalmából meg is osztotta Facebook oldalán Kupecki Nóra, az IH-helyettes államtitkára, hogy a kormány megvédi gyermekek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéshez való jogát.

A hatóság eddig 237 féle, 1041 darab olyan terméket talált, amelyek ezt a vegyületet tartalmazták. Tipikusan női és férfi parfümöket, krémeket és testápolókat, utóbbiak között volt, amelyik csecsemőknek készült – közölte az IM helyettes államtitkára. Kupecki Nóra elmondta, hogy amikor a fogyasztóvédelmi hatóság a keresett vegyületet tartalmazó terméket talál, akkor annak a forgalmazását betilthatja és elrendelheti megsemmisítését. Ezeken felül a hatóság fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabhat, amely 15 ezer forinttól 500 millió forintig terjedhet.

Egyúttal a helyettes államtitkár a lakosságtól azt kérte, hogy a már megvásárolt napi szinten használt kozmetikai termékek összetevőit olvassák át, hogy tartalmazzák-e ezt a veszélyes vegyületet.

Továbbá már a boltban a vásárlásnál is érdemes erről meggyőződni. Amennyiben az adott termék összetevőinek listáján megtalálják a butilfenil-metilpropional (angolul: butylphenyl-methylpropional), akkor jelezzék ezt a Fogyasztóvédelmi Hatóságnak – mondta Kupecki Nóra.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pexels)