Marad a borongós húsvét

Borult időre, több helyen esőre is kell számítani vasárnap éjfélig, az átlaghőmérséklet és 0 és 4 fok, nappal pedig 8 és 14 fok között alakul.

2023. április 8., 18:52

Szerző:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Várható időjárás vasárnap éjfélig:
----------------------------------
Reggelig nagyrészt borult időre számíthatunk több helyen gyenge esővel, záporesővel, csak az északkeleti megyékben lehetnek időszakos vékonyodások, szakadozások a felhőzetben, és ott a csapadék esélye is kisebb.

Vasárnap napközben aztán egyre jobban gomolyosodik, szakadozik a felhőzet, és a legtöbb helyen néhány órára kisüt a nap. Eső, záporeső már jóval kisebb területen valószínű, délután inkább csak a Dunántúlon eshet, majd estére ott is megszűnik a csapadék. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +4 fok között alakul, de néhol - ott, ahol kissé szakadozottá válik a felhőzet - gyenge fagy sem zárható ki.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 8 és 14 fok között várható.

Időjárási helyzet Európában:
----------------------------
Európa nagyobb részén már átlag körül vagy a fölött alakulnak a csúcsértékek, ám a Kárpát-medence tágabb környezetében hűvösebb az idő. A térségben ugyanis ciklon örvénylik, amelynek hosszan elnyúló, vastag felhőzetéből csapadék is hullik. Az eső mellett havas eső, havazás is előfordul, de utóbbi már csak kis területen jellemző.

Az említett légörvénytől nyugatabbra egy kis ciklon is leszakadt, amely elsősorban Franciaország keleti, délkeleti határvidékén, illetve a szomszédos országokban okoz esőt, záporesőt, helyenként az ég is megdörren.

Skandinávia északi részét egy elgyengült front érte el, amely szintén több helyen eredményezett csapadékot. Szárazföldünk többi részén viszont anticiklonális hatások érvényesülnek, többnyire száraz, és nagyrészt napos az idő.

A Kárpát-medence térségében is emelkedik a nyomás, a magasban lévő hidegörvény pedig lassan elgyengül, így vasárnap már szakadozik a felhőzet, és a csapadékhajlam is csökken.

(Kiemelt kép: illusztráció. Virágzó magnóliafa a Wawel-dombon egy napsütéses tavaszi napon Krakkóban, Lengyelországban 2022. április 13-án. Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto via AFP)

Tegnap 16:38

Miután  a 21 Kutatóközpont és a Publicus is enyhe Tisza előnyt mért a legfrissebb kutatásában, várható volt, hogy a kormányzati oldal közvélemény-kutatói is megszólalnak. Az eredmény borítékolható: Nézőpont Intézet szerint a Fidesz vezet, nem is kicsit.