Időjárás – Távozik a fagy, de nem lesz benne köszönet

Az időjárás változása elűzi a fagyos reggeleket, fellélegezhetnek a gyümölcsfák és ingerlékennyé válhatnak a melegfrontra érzékenyek.

2024. március 21., 08:06

Szerző:

Fátyolfelhős időjárás várható szűrt napsütéssel – írja a HungaroMet csütörtöki időjárás-előrejelzése. Az északnyugati tájak kivételével napközben átmenetileg elvékonyodhat, csökkenhet a fátyolfelhőzet, de a déli óráktól nyugat felől ismét növekszik, vastagszik a felhőtakaró. Délutánig csapadék nem várható, utána viszont a Dunántúlon, főleg annak nyugati felén, már helyenként előfordulhat kisebb eső, zápor. A változó irányú szél este az északnyugati területeken északnyugatira fordul és megélénkül, másutt mérsékelt marad a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 19 fok között alakul. Késő estére 2 és 12 fok közé hűl le a levegő.

Sértődékennyé tehet az időjárás

Az időjárás változását ugyanakkor nem adják ingyen:

a meleg fronthatás fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot okozhat. Ingerlékenység, sértődékenység többeknél tapasztalható.

Köszi Benedek!

Míg Sándor és József az elmúlt napokban sokfelé hideget és fagyot okozott, addig Benedek már engedékenyebb lesz, és egy kis enyhülést hoz csütörtök virradóra. Pontosabban a közelünkben tartózkodő hidegörvény távolodik és gyengül a következő órákban, az északias áramlás pedig gyengébb lesz, ezáltal a hideg levegő helyét egyre inkább enyhébb légtömegek veszik át. Kapóra jön a felhőzet is, ezúttal nem lesz felhőtlen az éjszaka, alapvetően fátyolfelhős idő várható, főleg a keleti részeken vastagabb is lehet a felhőzet.

Ennek köszönhetően nagy területen fagypont feletti értékek várhatóak, csak helyenként, például az északkeleti völgyekben és a Homokhátságokon lehet gyenge fagyra számítani. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP)

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.