Hűvősebb levegő érkezik az erős széllel

A Skandináv-félszigettől a Baltikumon át a Kárpát-medencéig húzódik egy hidegfront, amely mögött hűvösebb levegő érkezik a kontinens belsejébe

2022. július 10., 16:08

Szerző:

A Brit-szigetek felett anticiklon található, amely Nyugat-Európában nyugodt, száraz időt okoz. Arrafelé az átlagosnál melegebb van, az Ibériai-félszigeten néhol a 40 fokot is meghaladja a hőmérséklet. A Skandináv-félszigettől a Baltikumon át a Kárpát-medencéig húzódik egy hidegfront, amely mögött hűvösebb levegő érkezik a kontinens belsejébe. A fronthoz kapcsolódóan csak lokálisan esik jelentősebb mennyiségű csapadék, felhőszakadásokkal kísért zivatarok Görögországban és Törökországban fordulnak elő. 

A Kárpát-medencébe hétfő estig az átvonult hidegfront mögött erős széllel hűvösebb levegő áramlik, így visszafogottabb lesz a nappali felmelegedés.

Vasárnap és hétfőn is napos, gomolyfelhős idő várható, éjszakára pedig az ország nagyobb részén átmenetileg csökken a gomolyfelhőzet, kiderül az ég. Zápor, zivatar vasárnap elszórtan, nagyobb eséllyel az ország északkeleti, keleti megyéiben fordulhat elő, de másutt is kialakulhatnak kisebb számban. 

Hétfőn napközben már kevesebb helyen lehet lokális csapadék, az északkeleti megyékben van rá esély. Az északnyugati, északi szél többfelé megerősödik, az Észak-Dunántúlon vasárnap viharos lökések is lehetnek, emellett zivatar környezetében is előfordulhat viharos széllökés. Éjszakára valamelyest veszít erejéből a légmozgás. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 15 fok között alakul, de az északi völgyekben ennél pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 21 és 26 fok között várható.

(Kiemelt képünk illusztráció: Szélzsák nagy erejű szélben a Pécs-Pogány repülőtér hangárján 2020. február 10-én. Fotó: MTI/Sóki Tamás)

 

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.