Hűvősebb levegő érkezik az erős széllel

A Skandináv-félszigettől a Baltikumon át a Kárpát-medencéig húzódik egy hidegfront, amely mögött hűvösebb levegő érkezik a kontinens belsejébe

2022. július 10., 16:08

Szerző:

A Brit-szigetek felett anticiklon található, amely Nyugat-Európában nyugodt, száraz időt okoz. Arrafelé az átlagosnál melegebb van, az Ibériai-félszigeten néhol a 40 fokot is meghaladja a hőmérséklet. A Skandináv-félszigettől a Baltikumon át a Kárpát-medencéig húzódik egy hidegfront, amely mögött hűvösebb levegő érkezik a kontinens belsejébe. A fronthoz kapcsolódóan csak lokálisan esik jelentősebb mennyiségű csapadék, felhőszakadásokkal kísért zivatarok Görögországban és Törökországban fordulnak elő. 

A Kárpát-medencébe hétfő estig az átvonult hidegfront mögött erős széllel hűvösebb levegő áramlik, így visszafogottabb lesz a nappali felmelegedés.

Vasárnap és hétfőn is napos, gomolyfelhős idő várható, éjszakára pedig az ország nagyobb részén átmenetileg csökken a gomolyfelhőzet, kiderül az ég. Zápor, zivatar vasárnap elszórtan, nagyobb eséllyel az ország északkeleti, keleti megyéiben fordulhat elő, de másutt is kialakulhatnak kisebb számban. 

Hétfőn napközben már kevesebb helyen lehet lokális csapadék, az északkeleti megyékben van rá esély. Az északnyugati, északi szél többfelé megerősödik, az Észak-Dunántúlon vasárnap viharos lökések is lehetnek, emellett zivatar környezetében is előfordulhat viharos széllökés. Éjszakára valamelyest veszít erejéből a légmozgás. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 15 fok között alakul, de az északi völgyekben ennél pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 21 és 26 fok között várható.

(Kiemelt képünk illusztráció: Szélzsák nagy erejű szélben a Pécs-Pogány repülőtér hangárján 2020. február 10-én. Fotó: MTI/Sóki Tamás)