Letöltendő börtönbüntetést kért az ügyész Hunvald Györgyre, Erzsébetváros korábbi MSZP-s polgármesterére

2019. június 28., 19:17

Szerző:

Letöltendő szabadságvesztést kért hűtlen kezelés miatt Hunvald György szocialista politikusra, volt országgyűlési képviselőre és erzsébetvárosi polgármesterre az ügyész vádbeszédében a Pesti Központi Kerületi Bíróságon pénteken.

A vádhatóság ebben a perújítási eljárásban – amelyet 2016 júniusában kezdeményezett – több mint tíz évvel ezelőtti megbízási, illetve munkaszerződések miatt kéri Hunvald György megbüntetését. Az ügyészség szerint a vádlott VII. kerületi polgármesterként színlelt szerződéseket kötött ismerőseivel, barátaival, ami után nem történt teljesítés, munkavégzés, és ezzel mintegy 45 millió forint kárt okoztak Erzsébetvárosnak.

– Volt olyan szerződő, aki havi kétszázezer forintot kapott, de az eljárás során nem tudta megmondani, mi volt a dolga. Volt akinek testvérvárosokkal kellett volna kapcsolatot kiépíteni, de érdemi tevékenységet nem végzett. Mások vállalkozásfejlesztés vagy tanácsadás címén kaptak összességében milliókat az önkormányzattól

– mondta vádbeszédében az ügyész.

A vádhatóság azt is Hunvald György terhére rója, hogy 2002-től erzsébetvárosi polgármesterként engedélyezte elődje, Szabó Zoltán szocialista politikus számára a korlátlan telefonhasználatot, ami szintén milliós nagyságrendű kiadása volt a kerületnek.


Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az ügyészi indítvány szerint a Hunvald György terhére róható cselekményekért a törvény szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Az ügyész ennek középmértékét, azaz három év körüli letöltendő börtönt indítványozott. 

Hunvald György 2010 körül mintegy két és fél évet töltött előzetes letartóztatásban, eddig jogerősen egy év letöltendő szabadságvesztést kapott, tehát ha az ügyészi indítványnak megfelelő büntetést kapna, akkor az előzetesben töltött idő beszámításával még mintegy másfél évre kellene börtönbe vonulnia.

Hunvald György az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét. 

A védőbeszéd és az elsőfokú ítélet ősszel várható a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Hunvald György ellen korábban azért indult büntetőeljárás, mert önkormányzati ingatlanok áron aluli értékesítésével, különféle megbízási szerződések és más kisebb súlyú cselekmények miatt vádolták meg.

Arról, hogy az ügyészségnek menyire fontos volt a volt szocialista politikus ügye, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.