Hunvald György az MSZP után függetlenként indul, mert csak a választók tudják rehabilitálni

2019. augusztus 5., 08:18

Szerző:

Független polgármesterjelöltként akarja megméretni magát az őszi önkormányzati választáson Hunvald György volt erzsébetvárosi polgármester és parlamenti képviselő. A politikus július 26-án jelentette be, hogy kilépett az MSZP-ből, most pedig szintén a Facebookon azt írja, azért tért vissza a helyi politika fősodrába, mert rehabilitálódni szeretett volna azután, ami vele történt. 

„Ez számomra azt jelenti, hogy bármilyen választáson elindulhassak jelöltként. Országgyűlési képviselőjelöltként, polgármesterjelöltként vagy önkormányzati képviselőjelöltként, ez tulajdonképpen mindegy. Határozott véleményem az, hogy csak a választók tudnak rehabilitálni egy meghurcolt politikust”

– hangzik a bejegyzése.

Az finoman szólva kétséges, hogy Hunvald György ideális jelöltnek számít-e. 2002-2010 között volt Budapest VII. kerületének polgármestere, ám 2009-ben előzetes letartóztatásba helyezték hűtlen kezelés gyanújával. Ezután két jogerős ítélet is született ellene. 2014-ben a Kúria elmarasztalta két rendbeli hivatali visszaélés miatt, amelynek az önkormányzat lakáskiutalásaihoz volt köze. Egy évvel később pedig a Szegedi Ítélőtábla két és fél év börtönt szabott ki rá hűtlen kezelésért és hivatali visszaélésért az önkormányzat nevében kötött valótlan tartalmú szaktanácsadói szerződések miatt, amelyek mögött nem volt valódi teljesítés, és ezzel mintegy 45 millió forint kárt okozott Erzsébetvárosnak. Az utóbbit azonban Kúria formai okokból hatályon kívül helyezte. mivel egyesíteni kellett volna az ellene zajló büntetőeljárásokat. Így 2016-ban azután újrakezdődött a pere. Más ügyekben felmentették, és nem is kellett börtönbe vonulnia, mivel több időt töltött előzetes letartóztatásban, mint amennyire végül elítélték. Ráadásul két évvel a lemondása után, 2016-ban újra az erzsébetvárosi MSZP-szervezet elnökévé választották, miután letelt kétéves közügyektől való eltiltása. Vagyis úgy tűnik, helyi szocialista körökben egyelőre ő a non plus ultra – írtuk februári cikkünkben. Korábban még úgy nézett ki, ő lesz az MSZP jelöltje. Június végén az ügyész a Pesti Központi Kerületi Bíróságon hűtlen kezelés miatt letöltendő szabadságvesztést kért rá.

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.