Nyíltan melegellenes pap kapott Mindszenty-emlékérmet a Parlamentben

A Mindszenty József egykori esztergomi érsekről, hercegprímásról elnevezett elismeréseket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság ügyvezető elnöke adta át pénteken.

 

2023. november 3., 18:20

Szerző:

Mindszenty-emlékérmet kapott Osztie Zoltán, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia plébánosát és a Szociális Testvérek Társaságát a Parlamentben. A plébános a Klubrádiónak néhány éve úgy nyilatkozott, hogy "nem bélyegzem meg a buzikat, de betegek és provokatív az életformájuk”.

Az elismerést az indoklás szerint Osztie Zoltán több mint négy évtizedes hűséges és odaadó lelkipásztori tevékenységéért, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánián és a közéletben végzett nemzetmegtartó, közösségteremtő, közösségépítő és keresztény ifjúságnevelő szolgálatáért,valamint Mindszenty József bíboros szellemi örökségének méltó ápolásáért kapta.

A 444.hu Osztie Zoltán közéleti aktivitását felidézve arról ír, hogy a plébános rendszeres résztvevője a Civil Összefogás Rendezvényeinek is. Néhány éve az auschwitzi haláltábor felszabadulásának 73. évfordulóján akart misét tartani Horthy Miklósért és menyéért. Felidézik azt is, hogy a Hír TV-ben csak „buzi zászlóként” hivatkozott a szivárványos zászlóra. A KDNP lapjában pedig arról beszélt, hogy „az LMBTQ-lobbi emberei terroristák”, Orbán Viktort viszont meghitten hasonlítja Szent Istvánhoz, valamint állítja a miniszterelnökről, hogy „Isten ajándéka, aki fáklyaként jeleníti meg a világ világosságát”.

(Kiemelt kép: a Mindszenty-emlékérem díjátadóján Osztie Zoltás és Lezsák Sándor 2023. november 3-án. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)