Kitört a botrány, Márki-Zay Péter nem adhat át Bessenyei Ferencről elnevezett díjat többé

2020. január 20., 05:00

Szerző:

Nem adhat át többé Bessenyei Ferencről elnevezett díjat Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester – derül ki az atv.hu cikkéből.

A néhai Kossuth-díjas színművész özvegye, B. Élthes Eszter kisebb jelenetet rendezett a vasárnapi díjátadó gálán, közölve, visszavonja a névhasználati engedélyt a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjtól. Döntését azzal indokolta, hogy férje az egyetemes igazságokért, a magyar nép felemelkedéséért harcolt, ő pedig mint özvegy és a szellemi hagyaték őrzője soha nem engedheti meg, hogy nem hagyja, hogy Bessenyei Ferenc nevét bármilyen politikai csoportosulás a saját céljaira, a saját reklámozására használja. Szerinte a hódmezővásárhelyiek és a város vezetése önkormányzat úgy döntött, hogy az ádáz politikai csatározásokat tovább folytatja, és ebből a díjat sem hagyják ki, amit ő  az alapításkor megfogalmazott eredeti célkitűzések fényében nem fogad el.

– A díj alapításakor tőlem kért engedélyt ezennel visszavonom. (...) Egy percig se gondolják, hogy örömmel mondtam el ezt a beszédet

– fogalmazott az özvegy, aztán elhagyta a pódiumot és a művelődési központot is. Márki-Zay Péter utánament – jegyzi meg a Lázár János volt kancelláriaminiszterhez közeli portál, a Promenád –, hogy beszéljen vele, emiatt késett a díjak átadása is. Az elismerésben megosztva Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár és Berei Erzsébet zongora-művésztanár részesült Márki-Zay Péter független polgármesterként és a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetőjeként annyit mondott, nem politikai szempontok motiválták a díjat odaítélését. 

Bessenyei Ferenc Hódmezővásárhely szülötte és díszpolgára volt. Az önkormányzat 2008-ban alapította meg a róla elnevezett művészeti díjat. Minden évben az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar dal, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers- és prózamondás jeles képviselői kapják. Oklevél és a Bessenyei Ferenc portréját ábrázoló plakett mellett nettó másfél millió forint pénzjutalommal is jár.