Hiánycikk lehet a hatósági áras tej

A Tej Terméktanács szerint a nagy kereslet lehet a hiány oka, nagyon fogy a hatósági áras tej.

2022. szeptember 13., 21:15

Szerző:

Sok helyen nem lehet kapni a hatósági áras tejet. Az RTL Híradó nézői több helyről üres polcokról küldtek felvételt, vidéki vásárlók is erről panaszkodtak kedden. A Tej Terméktanács szerint a nagy kereslet lehet a hiány oka, mert az árstopos tejből már 70 százalékkal többet adtak el, mint tavaly.

Logisztikai fennakadások lehetnek

Elképzelhető, hogy a vásárlói igények olyan magasak, hogy időnként logisztikai fennakadások lehetnek. Egyértelműen az látszik, hogy óriási az igény a fogyasztók részéről, és az is látszódik, hogy ez a tejkategória kannibalizálja más fogyasztói folyadéktej kategóriák eladásait – fogalmazott Harcz Zoltán, a terméktanács ügyvezető igazgatója a csatornának.

Azaz a drágább tejekből jóval kevesebb fogy. A KSH adatai szerint egy év alatt közel 55 százalékkal nőtt a tejtermékek ára. Az árstopos, 2,8%-os artós tej átlagára augusztusban 281 forint volt, a pasztőrözött 2,8  százalékos tejért viszont átlagosan már 414 forintot kell fizetni.

(Kiemelt kép: Hatósági áras termékek Budapest egyik élelmiszerüzletében. Fotó: Palágyi Barbara / 168.hu)

Jövő hétfőn magyar-osztrák-szerb csúcstalálkozót tartanak Budapesten, a tárgyalások fő témája az illegális migráció elleni közös fellépés – erősítette meg az erről szóló sajtóhíreket az MTI-nek Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár csütörtökön.