Időjárás: hétfőn az esernyőké a főszerep

Hétfőt még sosem vártuk ennyire: bár újra a dolgos hétköznapoké a főszerep, végre megzendül az ég, és ha lassan is, de változik az időjárás. 

2024. szeptember 8., 15:48

Szerző:

A hétfői időjárás során általában erősen felhős vagy borult időre számíthatunk. Délelőtt az északkeleti harmadban, délutántól a Nyugat-Dunántúlon lehet szakadozottabb a felhőzet – írja a HungaroMet.

Az eső ellenére csak lassan változik az időjárás, marad a meleg

A csapadékzóna kelet felé vonul, többfelé eső, zápor várható, a Dunántúl nyugati, délnyugati részein zivatar is lehet. A legnagyobb mennyiség főleg nyugaton, északnyugaton valószínű. Késő délutántól a Nyugat-Dunántúlon már csökken a csapadékhajlam. A délkeleti szél több helyen megerősödik, majd délutántól a Dunántúlon északira, északnyugatira fordul a légáramlás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 21 és 29 fok között várható, de a tartósan felhős, csapadékos nyugati, északnyugati tájakon 20 fok alatti, a kevésbé felhős északkeleti tájakon 30 fok feletti értékekre számíthatunk.

Akár jégeső is várhat ránk

Hétfőn hidegfront alakítja időjárásunkat, többfelé jelentős esővel. A legtöbb csapadék a Dunántúl északnyugati felében eshet, ott a 24 órás csapadékösszeg meghaladhatja a 20 mm-t, a nyugati határ mentén, illetve annak közelében néhol a 30 mm-t is.

A hidegfront csapadékzónájából általában csak kis eséllyel alakulhat ki egy-egy beágyazódott zivatar az ország területén, kivéve délután a délnyugati megyéket, ahol valamivel nagyobb eséllyel, helyenként fordulhat elő zivatar. Ezek közül az intenzívebbeket viharos kifutószél (~60-80 km/h), jégeső (~2-4 cm), felhőszakadásszerű csapadékintenzitás kísérheti.

Az Időkép heti előrejelzése szerint kedden keleten indulhat felhősen, esősen a nap, de délutánra mindenhol kisüt a nap. A megnövekvő gomolyfelhőkből elszórtan előfordulhat zápor, néhol zivatar. Az északnyugati szél többfelé élénk, erős lesz. A csúcshőmérséklet 20-27 fok között alakulhat.

Szerdán visszatér a napos idő, csak elvétve alakulhat ki rövid zápor. Néhol északnyugaton lehet élénk a délies szél. Délután 23-29 fok valószínű.

Csütörtökön nyugat felől újabb kiadós csapadék érkezhet záporokkal, zivatarokkal.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Tegnap 17:35

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.