Hétvégén akár 20 centi hó is eshet, eközben a Balkánon tombol a tavasz

Akár 10-20 centiméternyi hó is hullhat szombaton az ország nyugati részén, tőlünk kissé délebbre azonban húsz fokokat mérnek a meteorológiai állomások.

2023. december 1., 12:48

Szerző:

Szombaton kezdetben helyenként, délután egyre nagyobb területen várható újabb csapadék eső, záporok formájában. Havazásra elsősorban a nyugati, az északnyugati és az északi tájakon számíthatunk, de kezdetben ezeken a tájakon is eső, havas eső lehet a jellemző – jelzi előre az Időkép. Az esti órákban északon helyenként ónos eső is eshet.

A Dunántúlon és északkeleten megélénkül, megerősödik, néhol viharossá fokozódik az északi-északnyugati szél, a havazással érintett dunántúli tájakon emiatt kisebb hófúvás sem kizárt. Reggelre sokfelé pára, köd képződik. 0 és 17 fok között alakulhatnak a maximumok, délen, délkeleten lesz enyhébb az idő.

Vasárnap már csak helyenként alakulhat ki hószállingózás, kisebb havazás, miközben nyugat felől egyre többfelé kisüt a nap, tartósabban felhős idő keleten, északkeleten várható. Sokfelé élénk, erős, kezdetben néhol viharos lesz az északnyugati szél. Fagyos lesz a reggel, napközben pedig -3 és +4 fok közötti értékeket mérhetünk.

Eközben tombol a tavasz a Balkánon

Hatalmas hőmérsékleti kontraszt alakult ki péntek délelőtt kontinensünkön, a Dél-Európát és a Balkánt uraló meleg légtömeg és az északabbra elterülő sarkvidéki légtömeg között – olvasható az Időkép egy friss jelentésében. A két légtömeg épp a térségünkben feszül egymásnak, és meglehetősen élesen rajzolódik ki a frontvonal, ami nagyjából hazánk déli határánál helyezkedik el. Miközben északon 0 és 1 fok körül alakulnak a hőmérsékletek, addig a déli határszélen már 10 fok feletti értékek is előfordulnak.

Tőlünk délre azonban még ennél is melegebb az idő, kifejezetten tavaszias értékeket lehet mérni: Újvidéken: 22, Belgrádban 20, Szarajevóban 19 fok van, és az Adrián is 17-20 fok van jelenleg.

(Képünk illusztráció / Pexels)