Havazás: ez még csak a kezdet

Vasárnap ugyan átmenetileg eláll a havazás, de hétfőn újra beborul az ég. Újra megerősödik, a Dunántúlon nagy területen viharossá fokozódik az északi szél, mely komoly hótorlaszokat emelhet. Szombaton a tűzoltóknak és a rendőröknek sok dolguk volt az utakon, több embert megmentettek a fagyhaláltól. A Balatonon csak a kijelölt helyeken ajánlott korcsolyázni.

2012. február 5., 07:25

Szerző:

Vasárnap fokozatosan csökken, vékonyodik a felhőzet és megszűnik a havazás – írja a

koponyeg.hu . Délután még a középső tájakon és északkeleten fordulhat elő gyenge hóesés, hószállingózás. Átmenetileg kissé mérséklődik a légmozgás, de nyugaton és északkeleten további hófúvásokra kell készülni. Továbbra is csak az induljon útnak, akinek feltétlenül muszáj. Havas, csúszós utakra számíthatunk. Reggel -15 és -9, délután -11 és -6 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Hétfőn újra beborul az ég, és a délelőtti óráktól D, DNy felől havazás kezdődik. DNy-on már 5-10 cm-es hó hullhat. Újra megerősödik, a Dunántúlon nagy területen viharossá fokozódik az északi szél, mely komoly hótorlaszokat emelhet. Zord hideg várható délután is.

Kedden borult időre számíthatunk, szinte országos havazással. ÉK-en délutántól megkezdődik a felhőzet csökkenése. Az északi szél továbbra is viharos lesz, így a déli, délnyugati tájakon további hófúvásokra készüljünk! Ismét igen nehéz lesz közlekedni, aki teheti, maradjon otthon! Néhány fokot enyhül a zord hideg, de még így is fagyos napunk lesz.

A rendőrség és a vízügyi igazgatóság egyaránt arra figyelmeztet, hogy a sportolni vágyók csak a kijelölt területeket vegyék igénybe, mivel az egyes partszakaszokon és a nyílt vízfelületen is eltérő lehet a jég vastagsága.

Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója szombaton arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Balatonon Siófoknál, a Velencei-tavon Agárdnál a jég vastagsága elérte a sportolásra minimálisan alkalmas 10 centimétert.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság figyelmeztetése szerint a vastag hótakaró alatt nem látszanak a Balaton jegén a veszélyes vízátfolyások, amelyek jelentősen gyengítik a jég szilárdságát.

Karsay Kornél sajtóreferens közlése szerint a Balaton déli partján Siófokon és Balatonfenyvesen a partközelben van kijelölt korcsolyapálya. A rendőrök azt kérik, máshol nem menjenek a Balaton jegére a sportolni vágyók.

A tűzoltóknak és a rendőröknek sok dolguk volt az utakon – írja az

Index. Pest megyében átmenetileg lezárták az M5-ös autópálya gyáli és az M0-ás autóút dunakeszi lehajtóját egy árokba csúszott, illetve egy felborult kamion miatt, az M7-esen pedig hókotróval ütközött egy kamion. Halálos baleset is történt: egy 63 éves záhonyi férfi vesztette életét a 4-es számú főút Kisvárda és Záhony közötti szakaszán, ahol a hótól csúszós úttestről az árokba sodródott személygépkocsijával.

Szombat estig 170 esethez riasztották a havazással és a hideg idővel összefüggésben a katasztrófavédőket, 22 sérültet szabadítottak ki a tűzoltók különböző közúti balesetekben járművekből. A mentőket tucatnyi szén-monoxid-mérgezéshez riasztották, sok esetben már életmentő beavatkozásokra volt szükség, mert a kazánokat, kályhákat szakszerűtlenül kötötték be tulajdonosaik.

Több embert meg kellett menteni a fagyhaláltól, többek között Sopronban, Nagycenken, Dunaújvárosban és Székesfehérváron. Meghalt viszont egy 84 éves asszony Székesfehérváron és egy 56 éves férfi a Hajdú-Bihar megyei Bocskaikertben, mindketten kihűlés miatt.
Több iskolában fagyszünetet rendeltek el a hideg miatt. A lakitelki Eötvös Iskolában egyhetes szünet lesz jövő héten, akárcsak Beledben. A Békés megyei középiskolák többségében hétfőn és kedden nem lesz tanítás.

16:19

Noha egyesek számára úgy tűnhet, hogy Orbán Viktor békemissziót folytat, a miniszterelnök spontán utazásaival nem okoz osztatlan sikert a diplomácia világában.

14:16

Lázár János építési és közlekedési miniszter újabb döntést hozott: ezúttal a polgármester-jelöltként a VI. kerületben csúfos vereséget szenvedő Kovács Balázs Norbertet nevezte ki a fővárosban megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős miniszteri biztossá.