Hatvanmillióért újrakövezik Rogán elgányolt utcáját

Az Unió kérje vissza a Budapest szíve programra adott támogatást Magyarországtól: ezt javasolja az Európai Csalás Ellenes Hivatal, az OLAF – közölte Jávor Benedek. A PM uniós képviselője azt mondja, ezt a szervezet levében meg is erősítette. A csalás ellenes hivatal már korábban vizsgálatot indított a belvárosi felújítások ügyében, és március óta a magyar ügyészség is nyomoz. Azt egyelőre nem tudni, hogy a 10 milliárdos uniós támogatásból mennyit kellene visszafizetni. Közben kiderült, hogy a felújított Petőfi Sándor utca egy szakaszát újra kell burkolni – számolt be az RTL Klub Híradója.

2015. július 16., 19:20

Befüvesített villamossínek és kockafák: ezek is emblematikus jegyei a Budapest szíve programban megújult belvárosnak. A 15 milliárdos projekt kétharmadát az Unió fizette. Az Európai Csalás Ellenes Hivatal ezt a támogatást Magyarországnak vissza kellene fizetnie, mert már a pályázatok kiírásánál problémákat találtak.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért uniós képviselője tudta meg az OLAF-tól, hogy vizsgálataik alapján azt javasolják az Európai Bizottságnak: a programhoz már felhasznált uniós forrásokat követelje vissza.

A Budapest szíve programban két projektet, a Károly körút és a Ferenciek tere felújítását a főváros, míg egyet, a Petőfi Sándor utcáét az akkor Rogán Antal vezette V. kerület indította el.

A Petőfi Sándor utca burkolata azonban máris katasztrofális állapotban van. Az önkormányzat már döntött is: újratérkövezik hatvan millióért.

Az Együtt szerint ugyanolyan követ raknak le, mint ami egyszer már tönkrement, mert nem bírja a belvárosi buszforgalmat. A párt úgy látja: ez is az uniós források és közpénzek felelőtlen elköltésének bizonyítéka.

„Felmerül a kérdés, hogy a 60 millió, amit most újra befektetünk és ugyanezt a díszburkolatot fogjuk lerakni ugyanilyen módon, akkor hogy reméljük azt, hogy egy-két-három év múlva ne lenne ugyanilyen állapotban az út” – tette fel Juhász Péter, az Együtt önkormányzati képviselője.

Az V. kerület szerint amikor a fejlesztések kezdődtek a BKK azt ígérte, csökken a belvároson átmenő forgalom. Most majd strapabíróbb anyagokkal kövezik újra az utat. Azt írták az RTL Klub híradójának érdeklődésére: nem tudnak az OLAF-vizsgálatról. A Budapest szíve program pedig a fővárossal közös projekt volt.

A visszafizetésről a fővárosnál sem tudnak semmit mondani, mert mint jelezték: augusztus 1-ig tart a Budapest szíve program Városfejlesztő Kft. feladatainak átvétele.

Az uniós források elosztásáért felelős miniszter, Lázár János viszont azt mondta: jogvita lesz az ügyből.

"Van arról tudomásunk, hogy OLAF-vizsgálat volt a Budapest szíve programnál, de a vizsgálat megállapításainak nagy részével nem ért egyet a kormány.

A Budapest szíve programra kapott pénzek elköltésével kapcsolatos aggályait már januárban jelezte az Európai Csalás Ellenes Hivatal, és ügyészségi vizsgálatot sürgetett. A Fővárosi Főügyészség márciusban indított nyomozást, de erről részleteket egyelőre nem közöltek.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.