Hatalmas razzia: minden traffipaxot bevetnek csütörtökön

A rendőrség idén is részt vesz az európai Speedmaratonban, amelynek keretében az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a TISPOL 24 órás összeurópai sebesség-ellenőrzést végez. Az akcióhoz 24 tagállam csatlakozott, úgyhogy egész Európában vigyázni kell.

2016. április 20., 14:05

Az ellenőrzés konkrétan 24 órán keresztül, 2016. április 21-én 6 órától 2016. április 22-én 6 óráig tart. A rendőrség beveti a rendelkezésre álló valamennyi, azaz 160 darab mobil traffipaxot, azaz a megkapó nevű „változtatható helyű komplex közlekedési ellenőrzési pont” (vhKKEP) használatban lesz. Egy-egy traffipax azonban nem egyetlen helyen dolgozik 24 órán keresztül, egy helyszínen folyamatosan legfeljebb 4 órán keresztül ellenőriznek majd. Így országszerte összesen csaknem 900 helyen futhatnak majd traffipaxba az autósok.

Az ellenőrzés célja a sebességtúllépés veszélyességének tudatosítása és nem a szankcionálás – ígéri a rendőrség, de rögtön hozzáteszik, hogy a dokumentált jogsértések miatt megteszik a megfelelő intézkedéseket. Azaz tudatosítás ide, népnevelés oda, gyorshajtás esetén érkezik a sárga csekk.

A rendőrség a helyszínek kiválasztásához a lakosság segítségét is kérte, az ellenőrzéseket ott fogják végrehajtani, ahol azt az emberek indokoltnak tartják. A beérkezett javaslatok alapján jelölték ki, hogy pontosan hol és mikor lesznek sebességmérések. A listát nyilvánosságra is hozták, a helyszínek megyékre bontva megtalálhatók a

rendőrség honlapján.

16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.