Hadházy Ákos gyanús túlszámlázást talált a kispesti önkormányzatnál, feljelentést tesz

2019. december 16., 14:52

Szerző:

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő adatkéréssel fordult a Kispesti Önkormányzathoz, és a kapott dokumentumok elborzasztották. A politikus Facebook-oldalán azt írta, hogy bizonyos vállalkozásokat alaposan túlszámláznak a kerületben, és az út- és járdafelújítások miatt feljelentést tesz.

„Jóval több munkáról állítanak ki számlát, mint amit megrendeltek tőlük és amit elvégeztek, az önkormányzat pedig ezt hagyja nekik, gond nélkül leigazolják a munkát és kifizetik. Kicsit olyan, mintha a kofa a piacon azt mondaná, hogy egy kiló krumpli helyett másfelet tett a szatyorba, mi meg elhinnénk neki és kifizetnénk egy kilóért másfél kiló árát”

– magyarázta.

Kikérte a kispesti önkormányzattól az Anildia Kft., illetve a Compassion Kft. szerződéseit. Az előbbi annak a Somogyi László üzletembernek a cége, akinek a felesége ma is önkormányzati képviselő Kispesten. A Compassion szintén az üzletemberhez köthető. Hadházy megbízások dokumentumait, teljesítés igazolásokat és számlákat is kikért, és a helyszínre is kiment mérőszalaggal ellenőrizni az elvégzett felújításokat.

Hadházy szerint ez alapján egyértelműen elmondható, hogy a legtöbb esetben jóval több munkát számoltak el, illetve jóval nagyobb összeget számláztak ki, mint amiről a megrendelés szólt. Volt olyan eset, ahol valóban több járdát aszfaltoztak le, mint ami a megrendelőben szerepelt, de egyáltalán nem annyival, mint amennyi a számlán szerepelt. Hozzátette, hogy szinte mindig jóval több szerepelt a végszámlán, mint a megrendelésben, és erre az átvételi dokumentumban semmilyen magyarázat nincs.

Például a Compassion Kft. által végzett járda aszfaltozást a Zalaegerszeg, az Árpád és a Nagysándor József utcában:

  • Becsült mennyiség: 120 m2, leszámlázott mennyiség: 211 m2
  • Becsült érték bruttó 6.000.000 forint, leszámlázott bruttó 8.734.294 forint
  • Hadházy saját mérése szerint a kijavított járda valódi területe 136 m2.

Hadházy Ákos közölte, hogy itt néhány millió a különbség, de rengeteg ilyen tételt talált.

Az Anildia Kft. pedig parkoló építéseket és árkok rendezését számlázta le az önkormányzatnak egy keretszerződés alapján. A politikus szerint itt alig volt olyan megrendelés, ami hozzávetőleg pontosan belőtte volna a munkák ellenértékét, vagyis a becsült értékek több alkalommal jelentős mértékben eltértek a leszámlázott összegektől.

 

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.