Hadházy Ákos: Olyan törvények jönnek ki, amiket nem szabad betartani

A független képviselő szerint azzal, hogy a Jobbik megszavazta a pedofiltörvényt, nagyon jót tett a Fidesznek.

2021. június 17., 09:27

Szerző:

Amennyiben Magyarország kilépne az Európai Unióból, azt már én is csak külföldről nézném végig – jelentette ki Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban.

A Momentum zuglói jelöltje elmondta, egyik testvére Belgiumban, a másik pedig Ausztriában él, tehát a családjában is megtapasztalta már, milyen az, amikor kivándorolnak a jobb élet reményében. A képviselőnek négy gyermeke van, elmondása szerint az idősebbek már pedzegetik a külföldre való költözést. Hadházy Ákos azonban megjegyezte, a nagyapja 1956-ban mondott egy erőteljes prédikációt, amiért később egy kis faluba helyezték át. „Ha ő itt maradt, és én elmennék, akkor fölösleges volt az ő küzdelme” – fogalmazott.

„Ezt a hatalmat nem, vagy csak nagyon nehezen lehet leváltani” – mondta a Fideszt 2013-ben maga mögött hagyó politikus. Amikor Fiala János arról kérdezte, hogy miért maradt a hatalomra kerülésük után még 3 évig a Fideszben, a politikus elmondta, volt benne egy alapvető lojalitás, belülről próbálta megváltoztatni a dolgokat. A trafikkoncessziók visszaéléseinek bemutatásával például azt próbálta meg elérni, hogy a párton belüli ellenvélemények felerősödjenek. 

A pedofiltörvény elfogadása óta számos médium változtatta szivárványszínűre a logóját szolidaritásból, míg sokan voltak, akik jelezték, egyetértenek a szellemiséggel, de nem változtatnak a megjelenésükön. Hadházy Ákos a törvény elfogadása ügyében kijelentette: eljött az az időszak, amikor már olyan törvények jönnek ki, amiket nem szabad betartani. „Onnantól kezdve, hogy ezt valaki betartja, kollaborál a rendszerrel” – mondta. Véleménye szerint ilyen például az első kerületi bérlakásokra vonatkozó frissen elfogadott törvény is, amellyel a hatalom szerinte Bayer Zsoltot és még néhány emberüket szerette volna csupán lakáshoz juttatni, nyomott áron. 

„Bármilyen új kormány jön, két dologban biztos, hogy jobb lesz: a hatalom kontrolljában és a hatalom kompromisszum-kényszerében” – mondta Hadházy Ákos. Véleménye szerint hazug dolog azt állítani, hogy egy adott politikai oldalon csak szentek dolgoznak, majd hozzátette: korrupció mindenhol van. Arról, hogy a Jobbik megszavazta a homofób-törvényt, a képviselő elmondta, elfogadhatónak tartja a párt indoklását, miszerint kormányra kerülve vissza fogják vonni a vitatott részeket, ugyanakkor leszögezte: nem lett volna szabad megszavazniuk ezt a javaslatot. „Azt nem vették észre, hogy így a Fidesz kottájából táncolnak” – mondta.

A törvény elfogadása után kialakult demonstrációhullám Hadházy szerint annak szól, hogy az elmúlt hetekben sorra jönnek ki olyan intézkedések, amelyek korábban hatalmas tüntetéseket robbantottak volna ki. A Fudan Egyetem ellen lesz még tüntetés, de nem biztos hogy ez a legnagyobb disznóság – mondta. Végül azt is megjegyezte, hogy a zuglói előválasztásra készülve kampányszámlát nyitott, amelyre pár nap alatt ötmillió forint körüli összeg érkezett. A politikus szerint ebből az összegből már tisztességes kampányt lehet létrehozni.

(Kiemelt kép: Dimény András / 168 Óra)