Kiemelték a Hableányt a Dunából, a Csepeli Szabadkikötőben fognak helyszínelni rajta

2019. június 11., 14:04

Szerző:

Kedd délután egy órára felszínre hozták a Dunából a május 29-én elsüllyedt Hableány romcsát a Margit híd tövében. A műveletet hajnalban kezdték, a sétálóhajó testét órák múltán sikerült teljesen kiemelni a vízből, ami után elhelyezték egy uszályon, hogy a Csepeli Szabadkikötőbe szállítsák.  Itt a Budapesti rendőr-főkapitányság munkatársai fognak helyszínelni. 

Fotó: Bazánth Ivola

A hajó kiemelésén –  amelyről itt olvashatnak részletesen – körülbelül rülbelül 500 ember dolgozott. A roncsot hevederekkel rögzítették, részben azért, hogy a hajótest ne törjön ketté, majd miután a teljes hajótest a felszín fölé emelkedett, kiszivattyúzták belőle a vizet.

A hajóroncsból négy holttest került elő, ami azt jelenti, hogy még négy embert keresnek. A négy megtalált áldozat egyike a Hableány magyar kapitánya, egy másik pedig a hatéves dél-koreai kislány, aki az anyjával és a nagyanyjával szállt fel a sétálóhajóra a végzetes estén. Gál Kristóf ORFK-szóvivő sajtótájékoztatón tett bejelentése szerint a négy eltűnt miatt megduplázzák a kereső rendőri személyzet létszámát.

Fotó: Bazánth Ivola

A Hableányba május 29-én este 9 óra 5 perckor rohant bele hátulról a Viking Sigyn szállodahajó. Az ütközés következtében a Hableány fedélzetén 35 emberrel néhány másodpercen belül elsüllyedt. A tragédiát csak hét ember élte túl.