H1N1: No comment

A kormány késlekedik, a kormány megbízhatatlan oltóanyagot vásárol, titkolózik, nyerészkedik, rágalmaz. A Fidesz kommunikációs gépezete H1N1-ügyben újabb és újabb fordulatot vett az elmúlt fél évben. Csupán idézünk. No comment. KRUG EMÍLIA összeállítása.

2009. december 17., 16:16

„Meghalt egy 41 éves magyar férfi Magyarországon az új influenzavírus okozta megbetegedésben” – jelentette be Falus Ferenc országos tisztifőorvos. „Együttműködést ajánl a Fidesz a kormánynak és az Országgyűlés egészségügyi bizottságának a szakmai munkában” – közölte Pesti Imre. (Népszabadság, 2009. 07. 22.)

Pesti Imre szerint késik az oltóanyag gyártása: ha októberben kerül forgalomba az oltóanyag, az már késő. Szerinte azon sem kell csodálkozni, hogy a gyártást egy offshore cég fogja végezni. Śgy tudja, a kormány csak a rosszabb minőségű vírusellenes készítményből vett, a drágább, hatásosabb, szerből nem kíván venni. „Ez felháborító” – jelentette ki.
Népszabadság 2009.07.23.

„A kormány nyaral, a járvány terjed”.
Pesti Imre sajtótájékoztató 2009. 07.30.

Magyarország az elsők között kezdte meg a szisztematikus felkészülést. Az elfogadott influenza pandémiás terv teljes összhangban van az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ ajánlásaival – állítja az egészségügyi tárca.
Magyar Nemzet 2009. 08.03.

„Igazi pancser kormányról van szó. Vajon van-e büntetőjogi felelőssége akkor, amikor esetleg emberek fognak meghalni, vagy maradandó károsodást szenvedni, mert nem kapják meg idejében a védőoltást?”
Pesti Imre TV2, Tények 2009.08.05.

„A járványra az egész országot és a lakosságot is fel kellene készíteni, ám ez ügyben a kormányzat eddig semmit sem tett.”
Kupper András sajtótájékoztató 2009.08.08.

A tisztiorvosi szolgálat arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország a világon az első, ahol a lakosság mintegy 20 százalékát be lehet oltani október elejére.
Népszava 2009. 09. 03.

Oláh Lajos, az MSZP Hajdú-Bihar megyei országgyűlési képviselőjeként tájékoztatja az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) egyik brosúrájában a hajdúságiakat arról, hogyan kell védekezni a H1N1 vírus ellen. Oláh képviselői minőségében szólítja meg az állampolgárokat, és mosolyog rájuk egy fotóról. Az ÁNTSZ budapesti központjában azt közölték, semmi közük ehhez az akcióhoz.
Magyar Hírlap 2009.10.07.

Mikola István, Kósa Lajos és Rácz Róbert fideszes képviselők tiltakoztak tegnap amiatt, hogy Oláh Lajos (MSZP) környezetvédelmi államtitkár ajánlásával jelent meg Hajdú-Bihar megyében az ÁNTSZ H1N1 vírus elleni kiadványa. Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa az egészségügyi bizottság ülése előtt arra szólította fel az országos tiszti főorvost és hivatalát, járjon el, hogy kiadványaikban ne jelenhessenek meg politikaikampány-ízű hirdetések, ez ugyanis megengedhetetlen, botrányos és árt az influenzaügynek.
Magyar Hírlap 2009.10.08.

Gyenes Géza
, a Jobbik egészségügyi kabinetjének vezetője egy tévéműsorban beszélt arról, hogy nem oltatja be magát. Mint mondta: orvosként kifogásolja az oltás bevezetésének módját, a vakcina gyártásának és az engedélyezésének körülményeit. A politikus egy másik nyilatkozatában pedig felelevenítette, hogy az Egyesült Államokban 1976-ban már felütötte a fejét a sertésinfluenza, és ugyanilyen kampány hatására tömegével oltatták be magukat az emberek. Az eredmény az lett, hogy harmincan meghaltak és több százan lebénultak a GuillainBarré-szindrómában.
Népszava 2009.10.09.

„A kormány ott hazudott, ahol tudott, s amit el lehetett, azt el is rontotta az új típusú influenzával kapcsolatban. (...) A kormány egészségpolitikájában már-már direktívaként van jelen a hazugság és a lúzerség.” (...) „Nem lehet kijelenteni, hogy a vakcina beadása javasolt a várandós nőknek. A terhesség első harmadában az oltás javaslata kétséges, de utána is mérlegelendő, aggályos, hogy hiányzik a szakma világos állásfoglalása.”
Pesti Imre Magyar Hírlap 2009.10.26.

„Nem az oltóanyaggal van a baj, hanem a körülötte kialakult kommunikációval. Én magam is beoltattam magam, sőt a családomat is beoltottam. Fontos, hogy vezető politikusok, akik a közéletben szerepelnek, ők oltassák be magukat.”
Pesti Imre MTV1 Ma Reggel, 2009.10.28

„Nem oltattam be magam, és nem is fogom.”
Navracsics Tibor Népszabadság 2009. 11.02.

„Nem oltattam be magam, és nem is fogok kérni védőoltást. Még soha nem adattam be magamnak, de arra sem emlékszem, hogy influenzás lettem volna. Megelőzéspárti vagyok, fokozni kell a kézi fertőtlenítőszerek és a tisztítószerek használatát, különösen az óvodákban-iskolákban és más közösségi helyeken.”
Pelczné Gáll Ildikó Népszabadság 2009. 11.02.

„Nem oltattam be magam. És figyelembe véve minden körülményt, nem is fogom.”
Szijjártó Péter Népszabadság 2009. 11.02.

„Nem oltatom be magam, mert nem hiszek benne. Azt gondolom, hogy a vírus és a hozzá kapcsolt oltás nem más, mint a multik korrupciós üzlete.”
Karsai József Népszabadság 2009. 11.02.

„Nem azért drága tehát az oltóanyag, merthogy az Ominvest ezt drágán adja, hanem azért, mert az állam ebből is üzletet csinál. Mert az állam a járványból is hasznot akar húzni.”
Pesti Imre Duna TV Közbeszéd, 2009.11.17.

Orbán Viktor beoltatta magát.
2009.11.18.

„Ha a kormány azt szeretné, hogy (...) a lehető legtöbb ember oltassa be magát, akkor ehhez a közbizalmat is meg kellene szereznie. Ez nem megy titkolózással.”
Simicskó István Magyar Hírlap 2009.11.27.

„A rendszerváltás előtti diktatúra állambiztonságának hírhedt belső elhárításánál, az egykori III/III-as csoportfőnökségnél dolgozott egy olyan, nemrég elhunyt személy, aki döntő szerepet játszott az új típusú influenzavírus elleni oltóanyagot gyártó cég, az Omninvest működésében.”
Demeter Ervin Magyar Nemzet 2009.12.02.

Én azt gondolom, hogy az igazság keresése, az igazság felderítése, az semmilyen tekintetben nem a bizalmatlanságot idézi elő. (...) Éppen a titkolózás, a bizonytalan háttér az, ami nem segíti, hogy bizalom alakuljon ki a gyógyszerrel, pontosabban az oltóanyaggal szemben.
Pesti Imre, ATV Egyenes beszéd, 2009.12.04.

Tegyük világossá, aki világjárvány idején lebeszéli az embereket az oltásról, azt súlyos felelősség terheli.
Sajnálom, de azt kell mondanom: H1N1 ügyben alávaló, embertelen politikát folytat a Fidesz.
Gyurcsány Ferenc a blogján 2009. 12.04.

Fejezze be a rágalmazást az MSZP a H1N1 oltással kapcsolatban.
Pesti Imre sajtótájékoztató 009.12.08.

„Gyurcsány nem bír a vérével, ő lett a gyűlölet karmestere.”
Szijjártó Péter Blikk, 2009 12.09.

Egy októberi sajtótájékoztatóján Perjési Klára úgy fogalmazott: ágyúval lőnek verébre, mert olyan vakcinára költ az ország 6 milliárd forintot, amelynek kétséges a hatása.
Hír TV 2009.12.09.

„Mindaddig ez így volt, amíg nem hallottam Czeizel Endre professzort, aztán nem olvastam Berencsi György professzornak az írásait. (...) Azóta egyértelműen azon az állásponton vagyok, hogy igenis ez a védőoltás, megelőzés a lehető legjobb, bármilyen lefolyású is lesz ez a jelenlegi H1N1 pandémia.”
Perjési Klára, Klub Rádió, Kontra 2009.12.09.

„Hajrá Magyarország! Üdvözöllek a 24 évesen elhunyt fiam nevében is. ... Hála néhány felelőtlen vagy érdekből zavart, káoszt teremtő személynek, bármennyire szerette volna ellátni magát védelemmel, már késő volt. A H1N1 megelőzte. Most, a híreket hallgatva, mit gondol a zavart keltők csapata? Kit érdekel, kinek a tulajdonában van egy cég, amely egyébként hatásos szérumot gyárt? Minket az érdekelt, hogy használjon, minden egyéb számunkra másodrendű.”
Egy fiát gyászoló édesapa SMS-e egy vidéki lapban

Navracsics Tibor már régen beoltatta magát, és arról is intézkedett, hogy a Fidesz-frakció megtérítse munkatársainak az oltási költségeket – közölte a Fidesz.
Origo 2009. 12.10.

Oltópontot nyitott a Fidesz belváros-lipótvárosi szervezete hétfőn saját pártirodájában; Rogán Antal fideszes polgármester a megnyitón mindenkit arra kért, oltassa be magát az újinfluenza ellen.
Hvg.hu 2009.12.14.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.