Gyurcsány Ferenc: Márki-Zay Péter készen áll a kormányzásra

Immáron tizennyolcadik évértékelőjét tartotta meg Gyurcsány Ferenc.

2022. február 11., 16:23

Szerző:

A korábbi miniszterelnök beszédében sajnálta, hogy a koronavírus-járvány miatt csak online mondhatja el beszédét.  A DK elnöke pocséknak nevezte a tavalyi évet. Gyurcsány úgy véli, hogy a  jelenlegi politikai berendezkedés legnagyobb hibája: a haza szétválasztása. A politikus szerint a Fidesz nem nyerheti meg a kulturális polgárháborút. 

Gyurcsány szerint Magyarország jövőjének szempontjából  négy lényeges kérdést kell feltenni:

„Hol vannak a mi barátaink, hova tartozunk? Kié a hatalom? A népé vagy kormányé? A kormányzás formálja a népet vagy fordítva? Tolvaj-e ez az állam? Képesek vagyunk-e rá, hogy megteremtsünk egy új szerkezetű országot?”

A DK elnöke úgy látja, hogy  az ellenzéki összefogás összes pártja elkötelezett az iránt, hogy a választás megnyerésével egy európai és demokratikus, valamint polgári Magyarországot építsen. Gyurcsány az Orbán-kormányra utalva arról is beszélt: nem engedhető meg, hogy csupán egy szűk réteg járjon jól, mert „Magyarország mindannyiunké”.  

„Barbár és felelőtlen a kormány, mert nem érti meg mi az elsődleges cél. A politikának vigyáznia kell az emberekre”

– fogalmazott évértékelőjében Gyurcsány Ferenc. A korábbi miniszterelnök szerint Magyarországon az  önkény elfogadása, az önkény igénylésének történelmi hagyománya van. A volt kormányfő ezt, mint az ország lemaradásának egyik fő okát jelölte meg. Gyurcsány úgy véli, hogy ezzel szemben a magyar embereknek több szabadságra, valamint több lehetőségre van szükségük. 

„12 év kormányzás után az emberek többségének elege van ebből a kormányból”

– jelentette ki a DK elnöke, aki úgy látja, hogy a Fidesz a saját hirdetett elveinek sem felel meg. Gyurcsány az Orbán-kormányt egyúttal az évszázad legkorruptabb rendszerének nevezte. „Az orbáni világ valójában nem bátor, hanem nagy hangú”, tette hozzá. Gyurcsány szerint a jobboldal ma Magyarországon csupán gyalázatot és embertelenséget közvetít, és ez elfogadhatatlan. A DK elnöke úgy értékelt, hogy mára már mindenki számára világossá kell válnia, hogy a jelenlegi hatalom nem a keresztény értékrend szerint működik.

„A pénz és a vagyon, Mammon hívei. Gyalázzák közös keresztény értékeinket. Amikor a teremtő Isten szétválasztotta a sötétséget és a világosságot, nem az Elios Zrt-re gondolt”

– fogalmazott Gyurcsány, aki szerint az ellenzék azért akar kormányozni, hogy valódi fordulatot érjenek el a magyar politikában. „Az ellenzéket arra teremtette a sors, hogy legyőzze Orbán rendszerét”, fogalmazott Gyurcsány. 

A DK elnöke arról is beszélt, hogy az ellenzék választási győzelme esetén a  koalíciós kormányban elkerülhetetlenek lesznek viták, ehhez hozzá kell szokni, de ilyen a demokrácia .

„Márki-Zay Péter kész a kormányzásra. Nem dőlt még el a választás. Nekik lejárt, nekünk pedig eljött az időnk”

– mondta.

Gyurcsány saját pártjáról is beszélt. Kiemelte, hogy a DK-nak azért van hatalmas jelentősége, mert az ellenzéki oldalon a legnagyobb támogatottsággal bír és erre büszkének kell lenniük úgy, hogy mindig az ország szempontjait nézik. 

(Kiemelt kép: Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke évértékelő beszédet tart. Fotó: Gyurcsány Ferenc Facebook oldala)