Jogi vita miatt ezrek maradtak gyógyszer nélkül Baranyában

A magas rezsiárak és egy megoldatlan jogi vita miatt két település lakosainak kell a közeli városokba utazniuk, ha gyógyszerhez akarnak jutni.

2023. május 9., 09:37

Szerző:

Nem zárt be véglegesen, de egy héten már csak két napot van nyitva a Pécs melletti Pellérd gyógyszertára – adta hírül az ATV Híradó. Ezzel a megoldással próbálja a tulajdonos a rezsiemelkedéssel járó költségeit csökkenteni, így a helyieknek sokszor Pécsre kell utazniuk, hogy megkaphassák a szükséges gyógyszereiket.

Villányon se jobb a helyzet, hatezer ember ellátásért volt felelős az a villányi patika, amely két éve van zárva, miután a korábbi gyógyszerész halála után jogi vita akadályozza a működését. A 15 millió forintos készlet nagy részének szavatossága időközben lejárt, ezért meg kellett semmisíteni. A villányiak Siklósra, Nagyharsányba, Bólyba járnak gyógyszerért.

„Egy siklósi gyógyszerész megtámadta a határozatot. Megkaptuk az engedélyt a létesítésére, de egy volt alkalmazott, aki helyi képviselő, a helyi Szociális Bizottság tagja, összefogott egy másik gyógyszerésszel és úgy gondolták, hogy majd ők nyitnak egy fiókgyógyszertárat” – mesélte az ATV-nek Burai Béla, az örökös képviselője.

A tulajdonos azt is elmondta, hogy hiába adott nekik a bíróság igazat, az ügy a kúriára került, így még akár egy évig tarthat, míg a végleges ítélet megszületik.

„Két éve nincs gyógyszertár. Én nem tudom, hogy ezt ki intézi, de ez szemétség. Itt semmi más nincs, itt minden a borról szól, semmi másról” – nyilatkozta egy helyi lakos. Az ATV kereste, de nem érte el egyik település polgármesterét sem.

(Képünk illusztráció. Fotó: Bernd Weißbrod/dpa/AFP)