Gyanúsított lett az a volt főügyész, akinek Gyárfás Tamás októberben átadta az őt érintő hangfelvételek leiratát

2018. április 20., 12:55

Szerző:

A Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája ma hallgatta meg Gyárfást Tamást, és lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el vele szemben.

A vádhatóság gyanúsítása nyomán, a Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatója szerint meggyanúsították azt a főügyészt, aki tavaly októberben átvette Gyárfás Tamástól annak a hangfelvételnek a leiratát, amellyel a Magyar Úszó Szövetség elnökét megzsarolták Fenyő János meggyilkolására adott állítólagos megbízással. Az erről szóló közlemény szerint 

„hivatalos személy hivatali eljárása során, hivatali kötelessége megszegésével elkövetett bűnpártolás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki dr. I. S. P. volt főügyészt."

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésére indított nyomozás során, 2018. április 20-án, a Központi Nyomozó Főügyészség házkutatást tartott. A gyanúsítottat a házkutatás után kihallgatták.

I. S. P. a gyanúsítás ellen panasszal élt, vallomást nem tett. A továbbiakban szabadlábon védekezik.

A gyanú szerint a volt főügyész az akkori, illetve korábbi hivatali beosztásából eredően hivatalos tudomással rendelkezett arról, hogy a Fenyő-gyilkosság felbujtóját keresik a hatóságok.

Gyárfás Tamás
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ő volt az, aki 2017 októberében a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát átvette. A leirat átadója az időközben felbujtással meggyanúsított egyik személy volt, írja az ügyészség. Ez feltehetően Gyárfás Tamás lehetett, aki személyesen ismerte a főügyészt, és tanácsot kért tőle.

I. S. P.-nek fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához, e személy, vagy személyek büntetőjogi felelősségre vonásához

– hangzik a közlemény.

Ennek ellenére nem teljesítette ügyészi kötelességeit, nem adta át a bizonyítékokat a nyomozóknak, az átvett leiratot az irodájában tárolta. Ezeket a bizonyítékokat a Központi Nyomozó Főügyészség egy házkutatáson foglalta le, folytatódik a közlemény.

Az emberölés felbujtóinak gyanúsítotti kihallgatását követően történt meg  I. S. P. gyanúsítotti kihallgatására.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.