Gulyás Gergely: A Fidesz távozása az Európai Néppárt számára a vég kezdete lenne

2019. december 31., 13:56

Szerző:

Hosszú interjút adott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az atv.hu-nak, amelyben beszélt az Orbán-kormány elmúlt tíz évéről, Budapest október 13-i elvesztéséről és a Fidesz tagságáról is Európai Néppártban. Utóbbiról azt mondta, ha az Európai Néppárt nem maradhat jobbközép, konzervatív pártcsalád a Fidesz és azok a pártok nélkül, akik barátilag viszonyulnak  Fideszhez, tehát 

Fidesz távozása az Európai Néppárt számára a vég kezdete lenne.

Ez azért van így – magyarázta –, mert ha néhány párt velük együtt kilépne, akkor „a liberális törpepártok” határoznák meg az Európai Néppárt irányvonalát és semmilyen érdemi különbség nem lenne az Európai Néppárt, illetve a liberálisok és a szocialisták között. Szerinte ami a szólásszabadságot, a véleménynyilvánítás szabadságát, a gyülekezési szabadságot és a demokráciát illeti, teljes az egyetértés a Fidesz és az Európai Néppárt között, a Fidesz legalábbis Orbán Viktor illiberális demokráciáról szóló fejtegetéseitől függetlenül a XIX. századi liberális értékek híve, az európai Néppárt azonban nem tud mit kezdeni a XXI. századi liberális pártok „követeléseivel”, amire példaként a bevándorlás támogatását, a keresztény értékek üldözését, ás annak az elfelejtését említette, hogy az emberek férfinak vagy nőnek születnek.

– Az Európai Néppártnak nincs még egy olyan tagpártja, amelyik többet tett az alapvető szabadságjogok érvényesülése érdekében, mint a Fidesz

– kockáztatta meg. Szerinte ha Donald Tusk – aki többször élesen bírálta Orbán Viktor politikáját –  elmondja, hogy számára a mainstream médiának való megfelelésen túl valójában mit jelent a liberális demokrácia, akkor lehet, hogy a Fidesz meg tud állapodni az Európai Néppárttal.

Gulyás Gergely
Fotó: Kovalovszky Dániel

Az Európai Néppárt márciusban függesztette fel a Fidesz tagságát a jogállamiság elveinek megsértése miatt. Donald Tusk szerint pedig Orbán Viktor pártjának a sorsa januárban dőlhet el.

Gulyás Gergely az interjúban azt állítja, hogy gyakorlatilag a Fideszen múlott, hogy nem a szocialista csúcsjelölt, Frans Timmermans lett az Európai Bizottság új elnöke Ursula von der Leyen helyett. Az egész csúcsjelölti rendszert Emmanuel Macron francia elnök Orbán Viktorral karöltve intézte el, amíg ugyanis a néppárti Manfred Webert senki nem akarta bizottsági elnöknek, Frans Timmermansról volt egy francia-német alku. Emmanuel Macron nem is gondolta meg magát, egyszerűen csak nem volt meg a többség, hogy Frans Timmermans legyen a befutó, Ursula von der Leyen jelöléséről pedig ezután született kompromisszum. Ursula von der Leyen a V4 országainak, az olaszoknak, az íreknek és a románoknak köszönheti, hogy jelölték.

– Sokat elmond, hogy mégiscsak mi akadályoztunk meg európai bizottsági elnökjelölteket

– válaszolta Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor jól képviselte-e a magyar érdekeket 2019-ben. 

 

 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.