Gulyás Gergely elnézést kért, amiért beteg kisgyereknek nevezte Greta Thunberget

2019. november 6., 18:12

Szerző:

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) kezdeményezésére kedden hivatalában fogadta a szervezet vezető képviselőit, írja az MTI. Az AOSZ vezetői ismertették az autizmusban érintett családok mindennapi élete során felmerülő nehézségeket, az Asperger-szindróma sajátosságait.

A miniszter jelezte, hogy egy korábbi kormányinfón tett kijelentésével senkit sem szeretett volna megbántani, azért elnézését kér.

Gulyás Gergely egy szeptember végi Kormányinfón, amikor a globális klímasztrájk és politika kapcsolatáról beszélt azt mondta, visszataszítónak találja a témát, de a magyarok józanságát mutatja, hogy néhány tucat aktivistán kívül mást nem érdekel. Ehhez pedig egy beteg kisgyereket használnak fel – utalt Greta Thunbergre.

A találkozón Kővári Edit elnök és Csonka Gábor alelnök mellett Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott is részt vett – derül ki a Miniszterelnökség közleményéből.

„A Miniszterelnökséget vezető miniszter és az AOSZ vezetői egyetértettek abban, hogy kormányzati, szakmai és érdekvédelmi együttműködésre van szükség az autizmussal érintett közösség érdekében. A 2008-ban elfogadott Országos Autizmus Stratégiából az elmúlt években sok minden megvalósult, többek között mentorszülő modellprogram jött létre és intézményi tanácsadó-hálózat is alakult.

A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a létező szolgáltatások kapacitását meghaladó mértékben növekedett az autizmus-specifikus ellátások iránti igény. Ez indokolja, hogy a kormány és az érdekvédelmi szervezet közösen dolgozzon ki új autizmus stratégiát, amelyben naprakészen megjelenhetnek az érintett családok igényei és az ellátások fejlesztésének iránya" - írják.

(Az Index nyomán)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.