Az Orbán-kormány megint megtiltotta, hogy az Európa Tanács nyilvánosságra hozza a Magyarországról szóló korrupciós jelentést

2019. június 25., 15:19

Szerző:

Magyarország ismét kimaradt az Európa Tanács éves korrupciós helyzetet vizsgáló jelentéséből, mert a kormány nem járult hozzá a Magyarországról szóló rész publikálásához. Ehhez joga van: szervezet a saját szabályzata értelmében csak akkor teheti közzé a dokumentumot, ha azt az érintett állam jóváhagyta.

Az Európa Tanács “Államok a Korrupció Ellen” (GRECO) nevű ügynöksége évente teszi közzé jelentéseit.

A 2018-as jelentés volt a negyedik ilyen dokumentum. A Magyarországról szóló része elkészült ugyan, de annak közzétételét

nem engedélyezte a kormány, amely már tavaly is meggátolta a 2017-es dokumentum közzétételét

– írja az Euronews.

Az Euronews megkérdezte, hogy a magyar kormány adott-e magyarázatot a dokumentum visszatartására.

- Nem adtak. És ez nagyon kiábrándító. Csak egy ilyen példa volt Magyarországon kívül, amely még ennél is komolyabb: az az ország nem tagja az Európa Tanácsnak, de a GRECO-nak igen:

Fehéroroszország.

Ők semmihez nem járultak hozzá - mondta a lapnak a GRECO vezetője, Marin Mrčela.

Jávor Benedek EP-képviselő szerint, amit tudni lehet a GRECO-jelentésről, annak alapján ez a jelentés meglehetősen kritikus a magyarországi korrupciós viszonyokat illetően. És vélhetőleg éppen ez a magyarázata annak, hogy nem járult hozzá a jelentés nyilvánosságra hozatalához.

- Ez egyértelmű beismerése annak, hogy Magyarországon súlyos rendszerszintű korrupció veszélyezteti a közpénzeket és ezen belül kiemelten az európai uniós forrásokat – mondta Jávor.