Gázszámla: így rúgta fel az MVM a szerződéseket a lakossági fogyasztókkal

Az átalányelszámolást választó gázfogyasztók igen előnytelen helyzetbe kerültek, gyakorlatilag hiteleznek az MVM-nek – írta meg a G7. Az MVM ugyanis az elszámoló számlák készítésekor visszamenőlegesen írta át a részelszámolást igazoló gázszámla kiszámításának módját.

2024. október 25., 10:31

Szerző:

A G7 cikkáben Gyulavári Antal közgazdász vezeti le, hogy átalányelszámolást választó lakossági gázfogyasztók jelentős hányada tudtán és akaratán kívül egy évre jelentősebb összegű kamatmentes hitelt nyújtott szolgáltatójának, az MVM-nek. A részelszámolást igazoló gázszámla összege ugyanis az elszámoló számlák kibocsátásakor megváltozott, nem a gázfogyasztók által jóváhagyott havi egyenlő mennyiséggel számoltak ugyanis.

Így változtatta meg az átalányosok gázszámla összegét az MVM

A cikk arra hívja fel a figyelmet, hogy az MVM a 2022-23-as elszámoló számlák kibocsátásakor úgy döntött, hogy az egyenletes számlázást választó ügyfeleknél visszamenőleg átírja az éves részszámlákat. A fogyasztók jóváhagyásával megállapított havi egyenlő mennyiségek helyett az úgynevezett jelleggörbe szerinti becsléssel állapította meg a fogyasztás éven belüli eloszlását, azaz

egyoldalúan felrúgta az ügyfeleivel kötött megállapodást.

Ennek következtében a fogyasztók jelentős része a 2022-23-as támogatási évben (2022. augusztus 1-től 2023. július 31-ig) nem juthatott hozzá a támogatott árú gáz teljes mennyiségéhez, azaz fogyasztása egy számottevő részét közel nyolcszoros, úgynevezett lakossági piaci áron kellett megfizetnie. Azt a kérdést azonban csak a következő évi számlák ismeretében lehetett megválaszolni, hogy ez a fogyasztókat megkárosító megoldás évről évre ismétlődik-e, gördülő hitelezés lesz-e belőle, vagy a 2022. augusztus 1-jével megváltozó szabályozáshoz kapcsolt egyszeri alkalomról beszélhetünk.

Egy év elteltével kiderült, hogy az MVM azt az ártámogatást, amit a 2022-23-as évben jogtalanul elvett a fogyasztóktól, a 2023-24-es támogatási évben gyakorlatilag azonos mennyiségben visszaadta az érintett ügyfeleknek.

Közgazdasági értelemben tehát

az egyenletes számlázást választó fogyasztók 2022-23-ban kényszerhitelezőivé váltak az MVM-nek, azaz a legnagyobb magyar közszolgáltató állami vállalat egyéves lejáratú kamatmentes kölcsön nyújtására kényszerítette az érintett ügyfeleit.

A kényszerítés eszköze a fogyasztásból való kizárás lehetősége volt.

Az „innovatív” új számlázás bevezetésekor az MVM a támogatási év 365 napjára a tényleges fogyasztást jóval meghaladó fiktív felhasználást számolt el, amelynek számottevő hányadára még az átlagfogyasztás esetén sem jutott elegendő támogatás. A szabályozás szerint az átlagfogyasztás teljes mennyisége támogatott áron vásárolható meg. A bevezetést követő évben ugyanakkor a tényleges fogyasztást meghaladó teljes fogyasztással azonos, a 365 napra adhatónál akár magasabb támogatást is elszámolt a szolgáltató.

Utóbbi megoldás a vonatkozó jogszabály átlépését jelenti, hiszen a teljes támogatott mennyiség nem haladhatja meg az átlagfogyasztásnak megfelelő mennyiséget. A jogszabály egyértelműen azt mondja, hogy a kedvezményes gázmennyiséget naparányosan kell elszámolni az adott évben, átalánydíjnál havi bontásban, az adott hónapban lévő napok számának megfelelően.

(Kiemelt képünk illusztráció.  Fotó: Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)