Jövőre tovább nőhet a lakossági gázár

Hiába csökken a gáz tőzsdei ára, az állami gázszolgáltató 2023 végéig olyan rendkívüli veszteséggel néz szembe, amit a betervezett rezsialap nem képes kompenzálni. 

2022. november 2., 16:52

Szerző:

Október végéig nagyot esett a tőzsdei gázár 450 forint körülre köbméterenként, így sok olyan magyar gázfogyasztó lehet, aki elkezdett reménykedni, hogy januártól hátha 752 forintnál kevesebbet kell majd fizetnie az átlagfogyasztás fölé lógó gázmennyiségre. Nagyon rossz hírünk van a számukra, sőt az összes magyar lakossági gázfogyasztó számára: a Portfolio kalkulációi szerint a most látható határidős gázárak mellett elképesztően nagy veszteséggel néz szembe az állami gázszolgáltató 2023 végéig, ami jóval több, mint amit idénre és jövőre összesen betervezett eddig a kormány a rezsivédelmi alapba.

Így valószínűleg felesleges abban reménykedni, hogy januártól majd lazít a kormány a rezsiszabályokon. Sőt, két további nagy költségvetési akna miatt is inkább azért kell szurkolni, hogy ne szigorodjanak tovább a rezsiszabályok jövőre, ahhoz pedig fontos alapfeltétel lenne a minél alacsonyabb gázár jövőre – írja a Portfolio.

A gáz világpiaci ára csökken, a magyar lakossági fogyasztói árak azonban nem

Október végén 450 forint körül volt egy köbméter gáz piaci ára a holland tőzsdén, ami jóval alacsonyabb, mint az átlagfogyasztás feletti részre idén év végéig fizetendő 752,5 forintos köbméterenkénti gázár. Ez alapján tehát sok olyan, átlagfogyasztás fölé lógó gázfogyasztó lehet, aki elkezdhetett reménykedni abban, hogy januártól talán csökkenni fog majd a „lakossági piaci ár”. A holland tőzsdei ár azért is fontos, mert a hosszútávú magyar-orosz gázszerződésünk árazása ehhez igazodik. Ugyanakkor kettős tendencia megy végbe a gáz tőzsdei ára tekintetében: a jelenlegi 100 euró/MWh körüli ár az augusztusi bőven 300 euró felettihez képest rendkívül olcsó, de közben az október 28-i állapot szerint a rákövetkező időszaki határidős árak 140-150 euró körül ragadtak. Így tehát rendkívüli mértékben szétnyílt a legközelebbi és a távolabbi időpontokra szóló gázszállítás ára. A szokatlanul enyhe ősz, és a telített gáztározók viszonylagos nyugalmi állapotot hoztak a gázkereskedelemben, ám ez az állapot a téli hidegek beálltával és a tározók apadásával könnyen megváltozhat. 

A piaci folyamatok miatt az MVM körülbelül 600 forintos áron tudja venni az oroszoktól, miközben az átlagfogyasztás alatt 102 forint körüli rezsicsökkentett áron kell eladnia a lakosság felé. A Portfolio becslése szerint a lakossági rezsicsökkentés keretében eladott gázmennyiségnek a 80%-át kell 102 forinton számláznia az MVM-nek; és amint lentebb bemutatjuk: ez komoly veszteséghez vezet a cégnél.

Annak tehát, hogy költségvetésileg nem látszik a mozgástér a 752,5 forintos gázár csökkentésére januártól, az az oka, hogy bár az átlagfogyasztás feletti (a teljes fogyasztás mintegy ötödét kitevő) részt az MVM a beszerzési árnál drágábban értékestheti a lakosságnak, de az átlag alatti fogyasztásért (ami a teljes lakossági fogyasztás 80%-a lehet) a beszerzési ár ötödét, hatodát kéri el a háztartásoktól – vagyis összességében még mindig nagyot bukik a lakossági gázellátási feladatán. Természetesen számos olyan egyéb tényező lehet az MVM Csoporton belül, amely ezt az alább kalkulált nagy veszteséget befolyásolhatja, illetve annak felhalmozódási pályáját módosíthatja (pl. korábban kötött derivatív ügyletek jelentős profit melletti lezárása, az alacsony termelési költségű nukleáris és naperőművi portfolióból származó vaskos árampiaci nyereségek, amelyekre viszont uniós extraprofitadó lesz), de ezen tételek kalkulálása kívülről nehézkes, illetve információink szerint nem is vezetnek drasztikusan kisebb veszteségpályához, csak mérsékelten javítják a képet.

(Kiemelt képünk: Termosztát. Fűtés. Fot: Pixabay)