Független igazságszolgáltatáshoz kötné az Európai Bizottság az EU-s források kifizetését

2018. április 20., 19:38

Szerző:

Az Európai Bizottság egy olyan javaslaton dolgozik, aminek értelmében a jogállami elvek tiszteletben tartása elengedhetetlen feltétele lesz az uniós források folyósításának. Ezt csütörtökön Berlinben Günther Oettinger, a testület költségvetésért felelős tagja nyilatkozta – írja a Bruxinfo.

Günther Oettinger
Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A biztos azzal indokolta a javaslat előkészítését, hogy az EU-s források felhasználása során számos jogi vita merülhet fel. Ezeknek az elbírálásában főszerepet kapnak a bíróságok, az EU-nak pedig képesnek kell lennie arra, hogy a szabálytalanul vagy csalás lévén elköltött pénzeket visszakövetelje. Ehhez viszont hatalmi ágként pártatlan és független bíróságokra van szükség. 

Ez azt jelentené, hogy az Európai Bizottság a tagállami bíróságok független működését tekinti majd a kifizetési jóváhagyások feltételének, azok felfüggesztését pedig Brüsszelnek kellene elrendelnie.

Az Európai Parlament már tavaly megszavazta a korrupciós és csalási bűnesetek felgöngyölítését végző Európai Ügyészség (EPPO) létrehozását. Magyarország kimarad a tagországok közül, ami sokat  elárul az Orbán-kormány mentalitásáról annak a fényében, hogy márciusban az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága olyan mérvűnek ítélte a korrupciót az országban, hogy javasolták az EU-s források felfüggesztését, ha nem csatlakozunk az EPPO-hoz. Szükségesnek tartják a lisszaboni szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárás elindítását, amire az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) is javaslatot tett áprilisban.