Nyílt levélben tiltakozik 66 tudós az MTA elnökjelöltjének kijelentései ellen

2020. július 6., 13:56

Szerző:

Nyílt levélben tiltakozik 66 magyar tudós és akadémikus, társadalom- és természettudós vegyesen Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnökjelöltjének kijelentései ellen − írja a Quibit a szerkesztőséghez eljuttatott levél alapján.

A tudósok sérelmesnek találták az agykutató társadalomtudósokra tett korábbi megjegyzéseit és a bennük megjelenő politikai szempontokat. Freund Tamás ugyanis az alábbiakat nyilatkozta a Mandinernek.

„Azok a társadalomtudósok, akik nemcsak híján vannak a külföldi állásajánlatoknak, de a teljesítményük tényleges nemzetközi mércével mérve elégtelen, pusztán a kormánykritika álarca mögé bújva tudnak érvényesülni. Nem ritka, hogy egy-egy gyengén teljesítő társadalomtudós publikációját neves nemzetközi folyóiratok szakmai okokból nem fogadnák be, némi kormánykritikába csomagolva viszont tárt karokkal várják”

– jelentette ki az MTA elnökjelöltje.

A nyílt levelet aláírók arra kérték Freund Tamást, hogy tartózkodjon az olyan „felelőtlen, meggondolatlan, sértő és alapvetően hamis kijelentésektől, amelyek politikai szempontokat emelnek be az MTA választási folyamatába, valamint tagjainak megosztását, a társadalomtudományok és a természettudományok művelőinek szembefordítását eredményezhetik”. 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Hangsúlyozták, hogy a levelet aláíró társadalomtudósok többsége sokat publikál külföldön is, így tudják, hogy a külföldi tudományos folyóiratok a tudományosság mércéjével mérnek, a tanulmányoknak nem lehetnek politikai céljaik, különösen nem álságosan bújtatottak. Ezért tájékoztatást kértek az agykutatótól arról, hogy kik azok a társadalomtudósok, akik éltek az általa említett eszközzel, illetve hogy melyik külföldi folyóiratok „fogadtak be tárt karokkal ilyen átlátszóan gyenge cikkeket”.

Úgy vélik, az Akadémia elnökjelöltjének arra kellene törekednie, hogy az Akadémia a különböző tudományterületen dolgozó kutatók együttes képviseletét a politikától független szellemben lássa el, és „tartsa távol magát az efféle szakmaiatlan, megosztó nyilatkozatoktól”.

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.