Figyelmeztet a polgármester: medve csámborog Siroknál

Medvenyomokat észleletek Eger felől. 

2023. június 2., 09:40

Szerző:

Medve nyomaira bukkantak Siroknál. Tuza Gábor, Sirok község polgármestere Facebook-oldalán tett közzé egy felhívást, melyben azt írta, hogy Almalápa és a Szabás környékén, a 24-es út Eger felőli bevezető részén észlelték a medvenyomokat.  A polgármester ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez egy információ, figyelemfelkeltés, nem pedig pánikkeltés – írja a naphire.hu.

A polgármester arra kér mindenkit, hogy most a gombaszezon kezdetén és természetesen később is, fokozott figyelemmel legyenek. Kora reggel, alkonyat környékén ne járjanak az erdőkben. Ha mégis találkoznak medvével, csendben, nem hátat fordítva az állatnak, minél előbb távolodjanak el tőle és az erdőből is jöjjenek ki. Továbbá azt kérte a lakoktól, hogy aki medvét észlel, értesítse a polgármesteri hivatalt. Az esetről a polgármester értesítette a vadásztársaságot, a rendőrséget és a Bükki Nemzeti Parkot is.

A Bükki Nemzeti Park korábban videót is közölt a medvéről. 

A Bükki Nemzeti Park kiadott egy tájékoztatást arról, hogy mi a teendő, ha esetleg szembetalálnánk magunkat egy medvével – írja a naphire.  Például tegyük egyértelművé a medvék számára, hogy közeledünk: ne járjunk nesztelenül! Társaságban beszélgessünk vagy egyedül járva, használjunk zajkeltő eszközt, például csengőt vagy rádiót!

Ha véletlenül mégis találkozunk a medvével, és az állat nem vett észre minket, akkor lehetőleg feltűnés nélkül, halkan, a medvét szemmel tartva, hátrálva távolodjunk el a helyszínről. Fontos még, hogy ne nézzünk az állat szemébe, ne fussunk el, mert gyorsabb nálunk és ne próbáljuk lefényképezni. A Bükki Nemzeti Park azt kéri, ha valaki medvét észlel, jelezze a következő telefonszámon: +36 30 861-3808

(Kiemelt képünk illusztráció: Barna medve  Fotó: Biosphoto/AFP / Ervin Horesnyik)