Évi 40 milliót költ az FKF egy teljesen üres épület őrzésére

2020. február 18., 16:22

Szerző:

Egyetlen percig sem működött a nehéz helyzetben lévő Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. hulladékválogatója a X. kerületben, ellenben legalább már közel egymilliárd forintot költöttek rá – írja a Népszava. A nagy budapesti hulladékválogatót öt éve adták át, legalábbis, ami az épületet illeti: a hulladékválogató gépsor máig hiányzik onnan. 

Az ominózus hulladéktároló
Fotó: Colas Hungária Zrt.

Habár üresen áll, a csarnok létezik, és mint ilyen, az FKF tulajdona, így annak sorsa is rajtuk múlik.

A vállalat évente 40 millió forintot költ az épület őrzésére,

erősítette meg a Népszava információit az Indexnek az FKF. Hozzátették: az őrzést a fővárosi tulajdonú cég fizeti, támogatást nem kapnak rá. 

A hulladékválogató a különböző helyekről – gyűjtőszigetek, hulladékudvarok, házhoz menő szelektív gyűjtés – beérkező szemét szétválogatása, pontosabban a papír, a műanyag és a fém hulladékok további feldolgozásra való előkészítése volna. Ehhez évi 40 ezer tonna hulladék kézi átválogatását tervezték be, ám közben rájöttek, hogy jobb lenne az optikai válogató technológia – csakhogy erre már nem volt pénz. 

A válogató technológia egy 2015-ös kalkuláció szerint 1,9 milliárd forintba került volna, szemben a kézi válogató 500 milliós beruházásával szemben, ugyanakkor a működtetés olcsóbbnak ígérkezett a kevesebb munkás miatt. A projekt végül több okból is megcsúszott, a gépsort viszont már nem tudták beszerelni a 2015-ös átadásig, 2016-ban pedig módosultak a hulladékgazdálkodást érintő jogszabályok, ezért a korábbi válogatóművet már nem telepíthették. 

A csarnoképület, amit 830 millióból építettek, egyéb célú hasznosítását egy hatályos kormányrendelet tiltja. Ezért szorgalmasan őrzik a csarnokot.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.