Filippov Gábor: A teljes demokráciát kéne megújítani

Az Egyensúly Intézet vezetője új tanulmányukról nyilatkozott, amelyben a demokrácia iskolai oktatására is javaslatot tesznek.

2021. április 23., 11:06

Szerző:

A következő hetekben mutatják be a demokrácia teljes megújítása című könyvüket – mondta Filippov Gábor, az Egyensúly Intézet vezetője a KeljfelJancsi című műsorunkban, a 168.hu-n. Néhány fontos témát is elárult a dokumentum tartalmából.

„Köztudott, hogy a politika legfontosabb eszköze az, hogy dönt a költségvetések felett. Ami sokszor az ország érdeke ellen hathat, például a hetvenes években a választások idején a bankjegyeket kezdtek nyomtatni az Egyesült Államokban, ami komoly inflációt eredményezett. Ugyanakkor létezik az a pont, amikor határ szabható mind az állami beavatkozásnak, mind pedig a polgárság közbeavatkozásának. Ilyen például a Jegybank intézménye, ahol kizárólag szakmai monetáris szempontok érvényesülhetnek. Ugyanez vonatkozik az Alkotmánybíróságra is” – fejtette ki Filippov Gábor, aki szerint örök kérdés, mi a helyes arány a kompetencia érvényesülése és a népszuverenitás között.

A politológus szerint nagyon hiányzik az Magyarországról, hogy a gyerekeket és a fiatalokat demokráciára neveljék, akik később akár jelentős intézményeket vezetnek majd.

„Az intézményeket is emberek működtetik. Az új dokumentumunkban javaslatokat teszünk arra, miként lehet kinevelni új és alkalmas intézményvezetőket. E célt szolgálná az oktatáskutatás és a szociálpszichológia. Hozzáteszem, a világ boldogabb részeiben a tanulási folyamat része az, hogy intézményvezetőket nevelnek ki.” Filippov Gábor azt is hozzátette, itthon elvétve van az iskolákban állampolgári oktatás és demokratikus nevelés tanóra.

Többségében úgy mennek el a fiatalok szavazni, hogy senki nem magyarázza el nekik, mi is a demokrácia. Nem tudják, mi az államháztartás, sőt sokan az alapvető gazdasági folyamatokkal sincsenek tisztában – mondta a politológus.

(Kiemelt kép: 168.hu | Merész Márton)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.