Orbán Viktor fejeket akar a Fideszben, nem hagyja büntetlenül az önkormányzati választási kudarcot

2019. december 23., 10:01

Szerző:

Orbán Viktor nem akarja büntetlenül hagyni az októberi önkormányzati választáson elszenvedett fideszes vereségeket. A vártnál rosszabb eredmény miatt terítéken van, hogy a gyengén teljesítő választókerületek – akár 15-20 körzet – élén leváltják a helyi elnököt – tudta meg a 24.hu.

A Fidesz szervezete régóta az egyéni választókerületekre épül, így az önkormányzati választási eredményekért is a szinte kivétel nélkül parlamenti képviselőként dolgozó választókerületi elnökök felelnek. Kinevezésükről a pártelnök dönt. Október 13-án pedig a kormánypárt jelöltjei nemcsak a budapesti kerületek zömében és tíz megyei jogú városban, hanem több mint hatvan nagyobb településen maradtak veszítettek. A belső elemzések után Orbán Viktor és a Fidesz vezetésének egy része is úgy véli, hogy személyi változások is szükségesek ahhoz, hogy a 2022-es parlamenti választásra csökkentsék a „kellemetlen meglepetések” kockázatát.

A lap forrásai szerint a Fidesz vezetése 15-20 választókerület esetében látja azt, hogy az elnök eddigi teljesítménye nagy valószínűséggel nem elég az országgyűlési választás megnyeréséhez, ha egyetlen közös ellenzéki jelölttel szemben kell megmérettetnie magát.

Fotó: Merész Márton

Az ellenzéki együttműködés miatt most úgy fest, 50 százalékhoz közeli eredmény kell a fideszes jelölteknek a mandátumszerzéshez. Márpedig abszolút többséget a választókerületek kevesebb mint felében (a 106 körzetből 47-ben) értek el a kormánypárti indulók 2018 tavaszán. Arra viszont számítani lehet, hogy – ha másért nem, függetlenek, kamupárti jelöltek vagy éppen a szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom miatt – 2022-ben sem csak két név lesz a szavazólapokon, ezért a kormányoldalon úgy számolnak, hogy 47-48 százalékos eredménnyel biztosan nyerni lehet ellenzéki összefogás mellett is. Ennyit pedig több mint hatvan körzetben tudott felmutatni a Fidesz-KDNP tavaly tavasszal.

Ha viszont tényleg megvalósul a csaknem teljes ellenzéki együttműködés, akkor jó néhány körzetben erősítenie kell a Fidesznek a mandátumszerzéshez. A választókerületi elnökök cseréjénél nem csak a 2018-as eredmény meg az idei önkormányzati választás mérlege lehet döntő, hanem például az is, ha egy képviselőt büntetőeljárás alá vonnak. Tavaly ezért nem indulhatott újra az akkor még csak megvádolt, azóta négy év szabadságvesztésre ítélt Mengyi Roland, és feltehetőleg ez a sors vár Simonka Györgyre is, akire korrupció miatt nyolcéves börtönbüntetést és 850 milliós vagyonelkobzást kért az ügyészség.

Boldog Istvánnak eddig csupán a jobbkezét, a megyei közgyűlés korábbi fideszes alelnökét tartóztatták le. Amint azt azonban a 168 Óra megírta, Boldog István esetében egy nyomozó szerint már csak a „kilövési parancsra” várnak.

 

Rajtuk kívül elsősorban azoknak inog a pozíciójuk, akikről a vezetésben úgy látják, hogy a tavalyi országgyűlési, illetve a körzetükben található polgármester-választási eredmények nem meggyőzőek.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.