Gémesi Görgy: Többen vannak, akik kormányváltást akarnak

Gémesi György volt Fiala János vendége a KeljfelJancsi! című műsorban.

2021. október 27., 12:22

Szerző:

Gémesi György Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke volt Fiala János vendége a KeljfelJancsi! című műsorban.

Gémesi György a '90-es évekig dolgozott az egészségügyben, a pandémia idején végül visszatért besegíteni. Mint most elmondta, június közepéig segédkezett az oltások beadásánál, előtte pedig többek között Covid-osztályokon önkénteskedett.

Az iparűzési adó és önkormányzatok helyzetével kapcsolatban is megszólalt a polgármester.

Nehezen élem meg a helyzetet, ha valaki szórakozik és úgy gondolja, hogy politikai játéktérré lehet tenni a települései önkormányzatokat, és azt a meggyőződést és hitet, hogy a lokalitásnak van értelme, nem pedig pártpolitikai kérdés 

– mondta, és úgy látja, kezd egypólusúvá válik a demokratikus berendezkedés.

A jogszabályok alapján, amelyeket a Fidesz meghozott, nincs más lehetőség, mindenkinek össze kell fognia – mondta Gémesi. Szerinte ez a folyamat már zajlik. Hozzátette, meggyőződése, hogy többen vannak azok, akik kormányváltást akarnak. Úgy látja,

egy olyan egyezkedési folyamat kezdődött el az ellenzéki pártok között, ami egyrészt nehéz feladat, emellett pedig még meg is kell tanulniuk kezelni.

Hozzátette, szerinte az előválasztás sikeres volt, de ettől lehetnek belső viták a hatpárti tárgyalások során, és az egyéni ambíciók is előtérbe kerülhetnek. De azt, hogy lesz-e megállapodás, szerinte csak a politikai szereplőktől függ.

Van egy érzékeny politikai megállapodás a pártok között. Ehhez tartaniuk kell magukat. Ebben plusz szándékokat meg lehet fogalmazni, ilyen amit Márki-Zay Péter mond – fogalmazott Gémesi Márki-Zay Péter egy kijelentésével kapcsolatban, miszerint bízik Pálinkás József és Gémesi György támogatásában, ha a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak pártháttérre lesz szüksége. A MÖSZ elnöke hozzátette, nem lát kivetnivalót az ambícióban. Gémesi György is elmondta, ha szükség van egy önkormányzatokat összefogó érdekvédelmi szervezetre, szívesen segít. Mint fogalmazott, erről beszélt már Karácsony Gergely főpolgármesterrel és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, ellenzéki miniszterelnök-jelölttel is.

Gémesi György az Új Kezdetről is megszólalt a műsorban. Mint mondta, a pártnak két jelöltje van, Hohn Krisztina és Gyenes Szilárd. Az Új kezdetnek az LMP-vel és a Momentummal van megállapodása, ezzel kapcsolatban a polgármester elmondta, a helyzetet a kialakult jogszabályi környezet hozta.

Az új kezdet párt ilyen szempontból alkalmazkodik, az a lényeg, hogy meg tudjon maradni – tette hozzá. Szerinte meg kell oldani, hogy az együttműködésben ne legyenek komoly problémák, és 2022-ben kormányváltás legyen.

(Kiemelt kép: Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke irodájában, 2020. december 10-én. Fotó: Dimény András / 168.hu)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.