Keljfeljancsi: Hiába a rendőri kiképzés, a valóságos esetek sokkal gyorsabban történnek

2021. január 21., 08:55

Szerző:

Dr. Sógor Zsolt ügyvéd volt Fiala János vendége csütörtök reggel a 168 Óra online felületein futó Keljfeljancsi című műsorban, a rendőrökről, a kiképzésükről és az éles esetekről beszélgettek.

Fiala a tavaly december 24-i esetről beszélt az ügyvéddel. Egy eszét vesztett férfi Újpesten egy társasház több lakásába is be akart jutni, és a rendőrségi vizsgálat szerint szakszerűen és helyesen cselekedett a rendőrnő, aki végül lelőtte az őrjöngőt, aki a rendőr társára is rátámadt. Egy szakember viszont úgy látta, a rendőrnő nem jól mérte fel a lővonalat, így hibázott. Azzal ugyanis nem számolt, hogy a támadó ártalmatlanításával mások életét is veszélyeztette, most pedig sérelemdíjat kér az egyik házban élő család, mert a golyók átmentek a falakon, a családnak pedig el kellett bújnia. 

Az ügyvéd szerint a kiérkező rendőrök férfi tagja figyelmeztette az őrjöngőt, aki hirtelen támadt, de úgy véli, ebben az esetben felszólításnak nem volt helye, mert az késedelemmel járt volna. Dr. Sógor Zsolt úgy tudja, 10 lövés dördült el. Fiala elmondta, az ügyvéd maga is rendőr volt korábban, aki sajnos került is hasonló helyzetbe.

– Dolgoztam külföldön is rendőrként, voltam nyugat-szaharai ENSZ-misszióban, amit félig fegyveresen láttunk el. A másik fegyveres szolgálatot 2006-tól Koszovóban láttam el, ami abban az időben nem volt a legbékésebb területe Európának. A lőfegyverhasználatnál a figyelmeztető lövésig jutottunk el, szintén egy családi botránynál, ahol a családfőnél kés volt - részletezte.

Fiala szerint, bár a rendőrök kapnak kiképzést, a valóság minden szempontból más, mint a tankönyvi eset, amit az ügyvéd meg is erősített. Dr. Sógor hozzátette, hogy ezek az esetek olyan gyorsan történnek, hogy csak az tud rájuk reagálni, aki nagyon gyakorlott, és még a rendőrök is képesek bepánikolni.

Az adást és a beszélgetést itt tudja visszanézni: 

 

09:14

Az űrkutatás hosszú ideig az állami szektor kiváltsága volt. Az iszonyatosan költséges, hosszadalmas befektetések nem is érték volna meg a magáncégek számára. Ám az űrkutatás relatív olcsósága és a magánvagyonok növekedése miatt egyre több privát szektor jelenik meg az űriparban: sőt, ők azok, akik az innováció oroszlánrészét végzik – a legfrissebb 168 Óra hetilap címlapsztorija.