Keljfeljancsi: Egy önkormányzat sem bírja ki, ha eltűnik a költségvetése 15-20 százaléka

2021. január 13., 08:49

Szerző:

Fiala János szerdán elsőként Tóth Csaba, zugló MSZP-s országgyűlési képviselőjével beszélgetett a Keljfeljancsi című műsorban arról, hogy hogyan alakul az önkormányzatok anyagi helyzete 2021-ben.

Fiala azzal kezdte, hogy jövő héten lesz a Republicon Intézetnek az Önkormányzatok a NER szorításában című konferenciája. A szorítást illetően Tóth elmondta, hogy nem csökkent, sőt napról napra újabb terhek kerülnek a zuglói önkormányzatra.

- Még nem látjuk, hogy ebben az évben mi lesz velünk, a költségvetés tervezése még most van folyamatban. Nem lehet tisztán látni, hogy miből lehet gazdálkodni, milyen bevételek maradtak, ahogy azt sem, hogy miből tudjuk az intézményeket és a közterületeket fenntartani, óriási pénzek este már eddig is ki. Még mindig megjósolhatatlan, hogy az iparűzési adó kapcsán pontosan mekkora az a kieső összeg, ami elveszik a bevételi oldalról. Nem tudjuk idén mire lesz lehetőség, meddig fog érni a takaró – magyarázta a országgyűlési képviselő. Szerinte a pénzkiesés miatt nagyon nehéz elvégezni azokat a feladatokat, amit évről-évre rutinból elvégeznek, mint például a közterületek rendben tartása, vagy felújítási munkálatok. 

- Az hogy leszerelik emiatt az utcai szemetesek egy részét, azon már nagyon kiakadtam. Azt, hogy ezt joggal, vagy jogtalanul tették nem tudom megítélni, de Budapest olyan mértékben szemetes, hogy elképesztő. Azt is értem, hogy ez egy figyelemfelhívás, de ebben van valami méltóságtalan- mondta Fiala. Tóth ebben egyetértett, majd hozzátette, hogy végső soron az emberek fogják megérezni természetesen, ha a kormány az önkormányzatokat nehéz helyzetbe hozza. A képviselő szerint egyetlen önkormányzat sem bírja ki, ha a költségvetése 15-20 százaléka eltűnik.

A Kejfeljancsi második megszólalója dr. Bezzegh Attila, laboratóriumi szakorvos, akivel a Fiala János a koronavírus elleni vakcináról beszélgettek.

A szakorvos elmondta, hogy jelen pillanatban az oltás a járvány elleni egyetlen olyan eszköz, amivel nagy valószínűséggel hatékonyan meg tudjuk előzni a sorozatos betegségeket. A szakorvos elmondta, hogy az orvosok injekciók tekintetében azt ajánlja a betegeknek, amelyik számára a legjobb, de mivel a koronavírus esetében választási lehetőség még nem igen volt, ezért azzal az eggyel kezdték meg oltást.

A szakorvos elmondta azt is, hogy nem lepte meg az ami most zajlik, ugyanis mindig volt valamilyen negatív reakció a hasonló járványokra.  

A műsort itt tudja visszanézni: 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.