Hatalmas bajba került a Fény utcai piac

2020. január 21., 12:07

Szerző:

A Széll Kálmán tér mögötti Fény utcai piacot az elmúlt években több csapás is érte – derül ki Örsi Gergely polgármester előterjesztéséből.  

A környéken zajló hatalmas építkezések, a munkaerőhiány és a Nébih óriási médiavisszhangot kiváltó két évvel ezelőtti boltbezárása miatt a rengeteg vásárló pártolt el a piactól. Őrsi szerint az elmúlt években 30 százalékkal kevesebben járnak oda vásárolni, jelenleg pedig 15 üzlethelyiség áll üresen, amelyek hasznosítása a jelenleg érvényben lévő feltételrendszerrel szinte lehetetlennek tűnik.

Fotó: Wikipédia

Egy üres üzlethelyiség havi 300 ezer forint veszteséget jelent a társaságnak, amely éves szinten, 15 helyiséggel számolva 54 millió forint.

Az előterjesztés szerint a megoldást az jelenti, ha felszabadítják az üzletek profilkötöttségét, hogy ne csak élelmiszer-kereskedők használhassák az épületet. Az esetleges szerződéses partnerek köréből nem szabad kizárni semmilyen kereskedői csoportot sem, kivéve a használt ruha kereskedőket. Ha ez sem megy, akkor később más hasznosítási terület sem kizárt.

Őrsi javaslata szerint engedélyezni kell azt is, hogy az őstermelői asztalokon vállalkozói igazolvánnyal is lehessen asztalt bérelni, és hogy az asztalokon ne csak élelmiszert lehessen árulni – írta a napi.hu.

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.