Fémpántot szereltek a villamosmegálló padjaira a Jászai Mari téren, nehogy a hajléktalanok rajtuk alhassanak

2019. január 11., 20:16

Szerző:

Kollégánk fotózta le péntek este, hogy a Jászai Mari téren fémpántot szereltek a villamosmegálló padjaira, valószínűleg azért, hogy a hajléktalanok ne alhassanak rajtuk. Korábban máshol is láttunk példát ugyanerre a hétköznapi kegyetlenségre. 

Fotó: Bíró Veronika

Magyarországon 2018. október 15-én lépett életbe a szabálysértési törvény módosítása, az úgynevezett hajléktalantörvény, amely bünteti, ha valaki életvitelszerűen közterületen tartózkodik. Azóta a hajléktalanok egy időre eltűntek az aluljárókból, de azután, hogy az első néhány hajléktalant szabálysértés miatt bíróság elé állították, többen is az Alkotmánybírósághoz fordultak, hogy nyilvánítsa alaptörvény-ellenesnek és semmisítse meg a törvénymódosítást.

Miközben a budapesti hajléktalanszállókon csak 11 ezer férőhely van, a fedél nélküliek száma 30 ezer körül jár, a Magyar Szociális Fórum adatai szerint pedig 2018. október 15. és 2019. január 2. között 52 ember fagyott halálra Magyarországon.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.