Fémpántot szereltek a villamosmegálló padjaira a Jászai Mari téren, nehogy a hajléktalanok rajtuk alhassanak

2019. január 11., 20:16

Szerző:

Kollégánk fotózta le péntek este, hogy a Jászai Mari téren fémpántot szereltek a villamosmegálló padjaira, valószínűleg azért, hogy a hajléktalanok ne alhassanak rajtuk. Korábban máshol is láttunk példát ugyanerre a hétköznapi kegyetlenségre. 

Fotó: Bíró Veronika

Magyarországon 2018. október 15-én lépett életbe a szabálysértési törvény módosítása, az úgynevezett hajléktalantörvény, amely bünteti, ha valaki életvitelszerűen közterületen tartózkodik. Azóta a hajléktalanok egy időre eltűntek az aluljárókból, de azután, hogy az első néhány hajléktalant szabálysértés miatt bíróság elé állították, többen is az Alkotmánybírósághoz fordultak, hogy nyilvánítsa alaptörvény-ellenesnek és semmisítse meg a törvénymódosítást.

Miközben a budapesti hajléktalanszállókon csak 11 ezer férőhely van, a fedél nélküliek száma 30 ezer körül jár, a Magyar Szociális Fórum adatai szerint pedig 2018. október 15. és 2019. január 2. között 52 ember fagyott halálra Magyarországon.

Tegnap 21:20

Csütörtökön újra országos pedagógussztrájk lesz, ami azt jelenti, hogy sok oktatási intézményben fognak egyszerre sztrájkolni vagy polgári engedetlenséget vállalni pedagógusok. A szakszervezetek által meghirdetett egységes munkabeszüntetés célja még mindig a fizetésemelés, a sztrájkjog visszaállítása és a munkaterhek csökkentése. Emellett még fontosabbá vált egy eddig is meglévő követelés: a kirúgott tanárok visszahelyezése.

Tegnap 21:10

Elutasította az Alkotmánybíróság (Ab) azt az ellenzéki képviselők által benyújtott indítványt, amely a pedagógussztrájkhoz kapcsolódó, még elégséges szolgáltatás mértékének utólagos normakontrolljára irányult – derül ki a testület honlapjára szerdán feltöltött közleményből és az ott nyilvánosságra hozott határozatból.

2022. december 7., 18:33

Életének 80. évében, december 6-án este elhunyt Tonhauser László, nyugállományú rendőr ezredes, a magyar bűnüldözés ikonikus alakja.