Szokatlanul alacsony pontszámokkal is sikerülhetett az egyetemi felvételi

Nagy mértékben nőtt idén a felsőoktatásba felvetett diákok száma, de ez nagyban köszönhető a korábban nem látott alacsony felvételi pontszámoknak. Mindez veszélyeztetheti az oktatás színvonalát.

2023. július 28., 16:45

Szerző:

Korábban senki nem reménykedhetett abban, hogy olyan alacsony pontszámmal és rossz jegyekkel egyetemista lehessen, mint idén – írta a G7.

Vannak olyan egyetemek, ahova már kettes-hármas tanulmányi eredménnyel és hasonlóan gyenge érettségivel is be lehetett kerülni – írta a gazdasági lap, hozzátéve, hogy korábban még a leggyengébbnek számító intézményekbe sem lehetett bejutni ilyen eredményekkel.

A portál közölte, hogy a Dunaújvárosi Egyetem gépészmérnök nappalijához már 164 pont is elég volt, a Gábor Dénes Főiskola gazdálkodási és menedzsment szakra 162, a gazdaságinformatikusra pedig 152 ponttal is felvették, aki hozzájuk jelentkezett.

A portálnak nyilatkozva Polónyi István oktatáskutató kijelentette: „nevetségessé teszi, hogy ilyen pontokkal, közepesnél gyengébb középiskolai eredménnyel is be lehet jutni egy egyetemre”.

Idén a 126 ezer felvételizőből közel 95 ezret vettek fel, 80 százalékukat államilag finanszírozott helyre, ami 28 százalékos emelkedés a tavalyi számokhoz képest. Bár pontos adatok még nincsenek, de a már elérhető adatokból az látszik, hogy főleg a vidéki egyetemeken nőtt idén a hallgatói létszám.

(Kiemelt kép: Fiatalok a sikeres felvételit ünneplik a Pont Ott Parti felvételi eredményváró rendezvényen Budapesten, az ELTE Lágymányosi Campusán 2021. július 22-én. MTI/Bruzák Noémi)

A MÁV fiatalnak nevezhető Siemens Desiro motorvonatainak 38 százaléka nem közlekedik a karbantartás elmaradása miatt. A MÁV szerint kereskedelmi zavarok vannak a háttérben, Vitézy Dávid szerint viszont Lázár János jóvoltából összeomlott a karbantartás is.