Feltűnő lakosság-szaporulat a választás előtt több vidéki településen

A választás előtt több település lélekszáma emelkedett látványosan.

2024. június 8., 17:27

Szerző:

A Political Capital és a Társaság a Szabadságjogokért bejelentése nyomán idén a Nemzeti Választási Iroda hetente közzéteszi a választópolgárok számát mind települési, mind szavazóköri szinten. Erre a voksturizmus felderítése miatt van szükség, ami akkor következik be, amikor valaki úgy jelentkezik be egy címre, hogy valójában nem él ott, csak azért létesít lakóhelyet, hogy az adott település jelöltjeire szavazhasson. Mivel az állandó lakcím megváltoztatásának a névjegyzékbe történő átvezetését június 7-ig lehetett igényelni, így ezzel a lehetőséggel egész sokáig lehetett élni – írja a Telex.

Van olyan település, ahol megduplázódott a választásra jogosultak száma

Ha egy település névjegyzékében szereplő választópolgárok száma a választások előtt hirtelen megnő, akkor ez feltételezhetően a voksturizmusnak köszönhető. Nem tömegesen, de az idei választási adatokban is van pár olyan település, ahol az elmúlt két hónapban jelentősen megugrott a választásra jogosultak száma.

A legjelentősebb növekedés Kisvásárhelyen történt, ahol április 11-én még csak 53-an szerepeltek a névjegyzékben, de június 8-ára ez a szám már 130 volt. A Sümegtől 8 kilométerre lévő Zala megyei (a legutóbbi népszámlálás alapján 44 lakosú) településen ketten indulnak a polgármesteri pozícióért: a települést 10 éve irányító Szentmiklóssi Erzsébet és kihívója Szijjártóné Papp Szilvia – írja a lap.

Ugyancsak kiugróan változott  Keresztéte, Nyésta, Kány, Lendvajakabfalva, Teresztenye, Tiszatardos választópolgárainak száma is. Ezeken a településeken több jelölt indul a polgármesteri székért. Ez további bizonyíték lehet az esetleges voksturizmus jelenségére, hiszen a kisebb településeken jellemző inkább az, hogy több jelölt hiányában nem túl izgalmasak a választások. Idén is 850 felett lesz azon településeknek a száma, ahol egy polgármester-jelölt indul a posztért. Viszont, ahol több kihívó is van, ott jelentősen magasabb a választási részvétel, mint akár a nagyvárosokban.

Kérdésként merülhet fel, hogy az új választól honnan érkezhettek a településekre. Erre adhat választ Telex térképe, amely alapján megállapítható, hogy a szomszédos települések között volt megfigyelhető ez az átmozgás.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pignatta via Pixabay)