Felszívódtak a kamupártok, nem fizetik ki a hárommilliárdos köztartozásukat

2018. június 28., 09:15

Szerző:

Három párt, amely nem érte el a parlamenti bejutáshoz kellő egyszázalékos küszöböt, már visszafizette kampánytámogatását. A többi, összesen 13 nem fizetett, egy részük elérhetetlenné vált. Ez hárommilliárdos hiányt jelent a Magyar Államkincstárnak – írja a Zoom.

Az Együtt a 153 millió forintos tartozásából 145 milliót adakozásból, a szimpatizánsaitól kapott, és már be is fizetette, a fennmaradó nyolcmilliót pedig napokon belül utalják. A MIÉP és a Munkáspárt el sem költötte a 305 milliós kampánytámogatását. Már vissza is utalták a pénzt.

A 13 párt, amely listán a szavazatok kevesebb mint egy százalékát szerezte meg, összesen 3 milliárddal tartozik. Jelenleg nem hajlandóak nyilatkozni a köztartozásukról vagy egyszerűen elérni sem lehet őket.

Választás 2018 - Jóváhagyta a nemzetiségi listás és az or
Fotó: MTI/Soós Lajos

Az egykori monoki polgármester, Szepesy Zsolt kamupárt-gyanús Összefogás Pártja is 305 millió forintot köteles visszafizetni. A politikus egyéni jelöltként is indult. Annak ellenére, hogy eljárás folyik ellene, mentelmi jogát ezért felfüggesztették, mivel még a 2014-es kampánytámogatásokkal sem számoltak el.

A többi 12 pártnak fejenként 153 milliót kell visszautalnia. A portál hiába érdeklődött a köztartozásuktól, még választ sem kapott. Így nem válaszolt az Iránytű Párt, a NET Párt, a Rend és elszámoltatás Párt, a Kell az összefogás Párt, a Közös nevező 2018 Párt, az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt, Családok Pártja (CSP), a Magyarországon élő, dolgozó és tanuló emberek (MEDETE) Pártja, és a Magyarországi Cigánypárt (MCP) sem.

A Sportos és egészséges Magyarországért (SEM) Párt elnöke, Kovács András azt válaszolta a Zoom érdeklődésére, hogy alkotmányjogi panaszt tettek az Alkotmánybíróságnál a visszafizetési kötelezettség miatt, várják türelmesen a bíróság döntését, ezért nem fizették vissza a pénzt.

Az Együtthöz hasonló kampányt indított a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) is. Nekik lista után nem kell visszafizetniük kampánytámogatást, mert egy százalékánál jobb eredményt értek el, viszont az egyéniben 2 százalékot el nem ért jelöltjeik után vissza kell fizetniük a fejenkénti egymilliós összeget. Ez az ő esetükben összesen 25 millió forint, amit adománygyűjtő kampányból terveznek összegyűjteni. A viccpárt tudatta, hogy ezeket a jelöltjeiket, akik nem érték el a két százalékot, kivégzik majd, hogy tanuljanak belőle.

Amint azt tegnap megírtuk, a kormány most tervezi szigorítani a szabályokat, hogy kizárják a kamupártok a választásokból. Most, az országgyűlési választások után. Nem korábban.

Kedd éjfélig hőségriadót hirdettek a tikkasztó hőmérséklet miatt. A forróság a házi kedvenceink szerveztét is megviseli. Önfeledt futkározás közben is megtörténhet a baj, de egy közös utazás során is túlhevülhetnek az állatok. Minden esetben a gazdik felelőssége a hőguta elkerülése.