Egy újabb szomorú listán vagyunk az élbolyban

Nem lehetünk túl büszkék az eredményre.

2021. december 13., 19:57

Szerző:

Magyarországon továbbra is nagy problémát okoz az elhízás, amely az elmúlt 20 évben szinte megállíthatatlannak tűnik. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) hétfőn közzétett jelentése szerint az európai országok között hazánk az elhízások tekintetében ismét az élmezőnyben foglalt helyet, írja a Napi.hu.

A jelentés szerint a felnőttkori elhízás egyre több embert érint – többek közt a közepes és az alacsony jövedelmű országokat is –, a helyzet pedig tovább romolhat a járvány hatására. Aggasztó a helyzet a gyermekkori túlsúly tekintetében is, az arról készített adatok ugyanis jelentősen meghaladják a világátlagot is. Az adatok értelmezéséhez a BMI testtömegindex szolgál segítségül. Ez az arányszám ugyanis az emberek magasságának és súlyának arányát mutatja: a skálán a 18,5-től 24,99-ig terjedő érték számít normálisnak, ez alatt alultápláltságról, felette pedig túlsúlyról, illetve elhízásról beszélünk. 

A jelentés szerint legtöbb túlsúlyos ember Európában továbbra is Máltán él: itt a lakosság 28,9 százaléka számít elhízottnak. Az Egyesült Királyság 27,8 százalékos arányával a második helyet szerezte meg, míg Magyarország Bulgáriát (25), Csehországot (26) és Írországot (25) is megelőzve, 26,4 százalékos elhízási arányt mutatva harmadik az örömre nem túl sok okot adó sorrendben. A legkevesebb túlsúlyos lakos Dániának és Bosznia-Hercegovinának van, ahol a lakosok kevesebb, mint 20 százaléka küzd súlyfelesleggel.

A jelentés az elhízás mellett az alultápláltságra is kitér. Mint írják, mintegy tizennégy millió emberrel több éhezett tavaly a pandémia kitörése után, mint 2019-ben, de a magyarországi adatok megegyeznek az európai átlaggal. Az éhezés szintje az Európai Unióban viszonylag alacsony, azonban Közép-Ázsiában és a Nyugat-Balkánon romló tendenciák figyelhetők meg a FAO jelentése szerint.  

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

 

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.