Felmérés: A hajléktalanok megúszták a katasztrófát, de jelentősen csökkent a bevételük

A Menhely Alapítvány felmérése szerint csaknem minden második dolgozó hajléktalan elvesztette munkáját, másfél-kétszeresére nőtt a semmilyen jövedelemmel nem rendelkezők aránya.

2021. március 31., 14:07

Szerző:

A koronavírus-járvány egy éve alatt a hajléktalanok körében sikerült elkerülni a tömeges egészségügyi katasztrófát a hajléktalanellátók által időben bevezetett járványügyi intézkedéseknek is köszönhetően, ugyanakkor egzisztenciális katasztrófa figyelhető meg – foglalta össze a hajléktalanok körében végzett szokásos, február 3-ai országos felmérés tapasztalatait Győri Péter, a Menhely Alapítvány kuratóriumának elnöke szerdán, online sajtótájékoztatón.

Győri Péter, aki egyben a kutatást végző munkacsoport vezetője is, elmondta, a munkaképes korban lévő hajléktalanok 42 százalékának csökkent a jövedelme, csaknem minden második dolgozó elveszítette munkáját, továbbá másfél-kétszeresére nőtt a semmilyen jövedelemmel nem rendelkezők aránya. Mindez a válaszadók 20-30 százalékánál az alapvető szükségletek kielégítését – táplálkozást, öltözködést, gyógyszerek beszerzését – is folyamatosan korlátozza.

Idén 1500 közterületen élő és 5200 hajléktalanszállón lakó ember válaszolt önkéntesen az országos adatfelvétel kérdéseire. A válaszokból kitűnik, hogy a hajléktalanok zöme jól tájékozott a koronavírus tüneteit illetően.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI | Mónus Márton)