Feljelentették Hadházy Ákost az Állatorvosi Kamaránál, mert „minősíthetetlenül viselkedett" az MTVA-székházban

2018. december 21., 14:21

Szerző:

Panaszt nyújtott be két állatorvos Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, eredeti szakmája szerint állatorvos ellen az MTVA Kunigunda utcai székházában tanúsított magatartása miatt a Magyar Állatorvosi Kamara Etikai Bizottságához. Az etikai eljárást kezdeményező dokumentumot egyik aláírója, Szinesi András állatorvos juttatta el pénteken az MTI-hez.

A december 19-ei keltezésű panasz szerint Hadházy Ákos december 16-17-én „az MTVA székházában önmagából teljesen kifordulva, minősíthetetlen, már deviánsba hajló módon viselkedett".

A két aláíró szerint

„a kolléga magatartása súlyosan szembemegy a Magyar Állatorvosi Kamara Etikai Szabályzatában foglalt idevonatkozó szabályokkal".

A panasz hivatkozik egyebek között a szabályzat azon pontjára, mely szerint az állatorvosnak „az állatorvosi tevékenység során józan, szakszerű és társadalmilag elvárható magatartást (alkalomhoz illő, kulturált megjelenéssel) kell tanúsítania".

A két aláíró szerint Hadházy Ákos magatartása összeegyeztethetetlen a kamarai szabályok mellett állatorvosi esküjének azon részével is, mely kimondja: „arra törekszem, hogy az állatorvos-tudomány, valamint Alma Materünk jó hírnevét öregbítsem, megbecsülését előmozdítsam. Isten engem úgy segéljen!"

A kamara etikai bizottságához intézett panaszt jegyző Szinesi András és Herényi Bulcsu állatorvosok szerint „megállapítható, hogy dr. Hadházy Ákos az etikai vétség tényállását kimerítette" – írja az MTI.

Hadházyt hétfőn, Szél Bernadett képviselő társaságában szó szerint kihajították az MTVA-székházából az etikai kódexnek tökéletesen megfelelő módon eljáró biztonsági őrök. Az estről még a New York Times is megemlékezett.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.